Upravni odbor UIO BiH danas ponovo o povećanju akciza na naftu

Home

Upravni odbor UIO BiH danas ponovo o povećanju akciza na naftu


Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH razmatrat će danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, te nacrte zakona o izmjenama i dopunama zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjelu prihoda.

Upravni odbor održat će danas u Banjoj Luci dvije sjednice, a na prvoj će biti razmatrane odluke o utvrđivanju privremenih koeficijenta za raspodjelu sredstava sa Jedinstvenog računa za period juli-septembar, te prijedlog privremenih poravnanja među entitetima.

Na dnevnom redu te sjednice je i informacija o stanju i aktivnostima UIO za prvo polugodište ove godine i budžetskom planu za 2018. godinu, kao i niz pravilnika iz oblasti rada UIO, saopćeno je iz Upravnog odbora UIO.

Dnevnim redom druge sjednice predviđeno je razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, te nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o sistemu indirektnog oporezivanja, te uplatama na Jedinstveni račun i raspodjelu prihoda.

Podsjećamo, ukoliko zakon dobije podršku Vijeća ministara BiH to će biti peti put da Parlamentarna skupština BiH raspravlja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu i naftne derivate.

Četiri puta parlamentarci iz reda SDP-a, HDZ-a 1990, DF-a, A-SDA, SDS-a, BPS-a i Nezavisnog bloka nisu podržali povećanje akciza. Nedavno je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio da ni SBB neće podržati usvajanje ovog prijedloga. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, za razliku od prethodna četiri puta, počeo je održavati sastanke sa državnim parlamentarcima kako bi se i njihovi prijedlozi, a koji su prihvatljivi, ugradili u novi prijedlog. 

Inače jedan od uslova za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita MMF-a je usvajanje seta zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate. Međunarodna zajednica ne odustaje od ovog zahtjeva i izvjesno da nema namjeru ni odustati. 

Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, a koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. Riječ je o sredstvima koja su prethodno bila uslovljena usvajanjem Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici.

 

(Izvor:Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 02/10/2017 - 08:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top