UPRAVO SA VUČJAKA: Nema migranata, mašina, ni radnika, a izgleda ni policijskog sata (VIDEO)

Ekipa USKinfo.ba upravo se vratila sa Vučjaka. U trenutku snimanja jedini su bili na ovoj lokaciji. "Od jutros pokušavamo dobiti informacije iz svih službi koje su trebale učestvovati u prebacivanju migranata na lokaciju Vučjaka.", piše ovaj lokalni portal

Iz MUP-a nisu mogli dati informaciju da li će danas biti organizirana akcija prebacivanja migranata. Premijer USK-a Mustafa Ružnić je jučer najavio da je prvo na redu šatorsko naselje ispre BIRE, međutim ni tamo se od jutros ništa ne dešava. I dalje su pristutne pojačane policijske snage koje kontrolišu kretanje migranata, međutim, takvo stanje je i protekla dva dana. Dakle, akcija prebacivanja nije krenula, prenosi Uskinfo.

Neslužbeno, policija i inspekcija tvrde kako nemaju gdje voziti migrante jer Vučjak nije spreman. Istina jeste da Vučjak nije uređen, ali se to znalo i jučer, pa se svejedno najavilo prebacivanje. Realno, ova lokacija neće u potpunosti biti spremna za nekoliko sedmica, a kamoli danas.

Iz izvora bliskih gradonačelniku Šuhretu Fazliću smo na upit idu li migranti danas na Vučjak dobili odgovor da je to stvar policije. Međutim, činjenica je da na Vučjaku nema osnovnih sredstava, kao što je pitka voda i dr. Što se tiče policije, njima oko 15 sati ističe rok od 48 sati za uvođenje "policijskog sata" za migrante. Rok su postavili sami sebi. 

Problem u svemu je novac. Očigledno je da su i Grad Bihać i Vlada USK-a ostali sami, a sredstva za realizaciju ovog projekta nemaju.