Uprkos obećanjima bh. pasoši neće biti jeftiniji

Home

Uprkos obećanjima bh. pasoši neće biti jeftiniji


Izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu bh. pasoša opet je blokiran zbog žalbi dvije kompanije koje su se javile na tender, potvrdio je za „Avaz“ ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Nakon dramatičnih problema i nestašice pasoša, koje trenutno proizvodi njemačka kompanija sa sjedištem u Banjoj Luci, „Muehlbauer“, Ministarstvo je bilo primorano raspisati novi tender i izabrati novu kompaniju koja bi preuzela ovaj milionski vrijedan posao.

Utrka s vremenom

Tender je raspisan nakon što je 21. marta potpisan novi, jednogodišnji ugovor s kompanijom „Muehlbauer“, a upravo tada je krenula utrka s vremenom.

Čelnici Ministarstva i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) imaju rok do 21. marta 2018. godine da preuzmu izdavanje pasoša.

– Tender je raspisan i javilo se nekoliko kompanija, ali dvije su već uputile žalbu i sada je to na Uredu za razmatranje žalbi. Do tada, cijeli proces je stopiran. Takav je zakon. Nadamo se samo da će sve biti gotovo u skladu s rokovima – kazao je Osmanović.

On je istakao da je trenutno stabilizirano izdavanje pasoša te da ne bi trebalo biti problema.

Upitan za cijenu pasoša koje bi nova kompanija trebala izdavati nakon što se tender završi, Osmanović nije mogao dati konkretan odgovor hoće li biti jeftiniji.

Podsjetili smo ga na ranija obećanja da bi pasoši trebali biti jeftiniji nakon što bude raskinut ugovor s kompanijom „Muehlbauer“.

– BiH ima jedan od najzahtjevnijih pasoša na svijetu. Razlog tome jeste što imamo tu jednu stranicu s polikarbonatom, to je ona gdje se nalazi slika u boji, i to ima vrlo mali broj zemalja i zbog toga je naš pasoš skuplji – naveo je resorni ministar.

Visoki troškovi

On je kazao da IDDEEA trenutno dobavljaču plaća oko 20 KM pasošku knjižicu, ali da, kada se uračunaju ostali troškovi, kao što su kantonalni MUP-ovi koji izdaju, FUP…

– To onda dođe na ovu cijenu. Jer su viši ostali troškovi – zaključuju on.

Na pitanje je li Vijeće ministara BiH, odnosno IDDEEA, mogla kroz tender ograničiti cijenu, Osmanović je kazao da to nije bilo moguće.

– Ali, na izboru ponuđača, osim kvaliteta, bit će razmatrana i cijena. Ipak, mislim da će to biti u dvije do tri KM razlika od trenutne, tako da to nije neka razlika – naveo je Osmanović.

Četverogodišnji ugovor

On je ponovio da će s novom kompanijom koja bude izabrana na tenderu biti potpisan četverogodišnji ugovor.

S trenutnom kompanijom potpisan je desetogodišnji ugovor, i to po vrlo sumnjivim okolnostima, što je i predmet istrage Tužilaštva BiH.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 18/07/2017 - 22:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top