Uprkos silnim finansijskim injekcijama: Mostarski aerodrom hronično bez putnika

Foto: Avaz
Vlasti najavljuju oživljavanje i izdvajaju novac, ali podaci o broju putnika sve govore..

Više od 20 miliona maraka finansijske injekcije sa skoro svih nivoa vlasti u posljednjih šest godina je ubrizgano u Mostarski aerodrom. Uprkos tome, Aerodrom Mostar je sve prazniji, a i prije pandemije koronavirusa putnike su im, pogotovo tokom rekordne turističke sezone, otimali drugi aerodromi, od onih u susjednoj Hrvatskoj, poput Splita i Dubrovnika, do BiH.

Kakvo je stanje s prometom u 2021. godini, pokazuju podaci o tome da su imali svega 102 leta sa 1.944 putnika.

Samo deset

Da se uvjerljivo nalaze na začelju kolone među aerodromima u BiH, pokazuju posljednji podaci Direkcije za civilnu avijaciju od proteklog novembra, prema kojima je Aerodrom u Sarajevu imao 926 letova sa 61.989 putnika, u Tuzli su imali 189 letova i 21.600 putnika, Banja Luka 262 leta i 16.834 putnika, dok je Mostar zabilježio samo 10 letova i 153 putnika! Svi putnici koji su prošli kroz Mostarski aerodrom stizali su čarter-letovima. Tako se nedavno gradonačelnik Mostara Mario Kordić na Facebooku pohvalio da je 185 putnika čarter-letom odletjelo za Španiju.

Kordić u posljednje vrijeme poručuje da se intenzivno radi na ugovaranju zračnih linija koje Mostar trebaju povezati s evropskim odredištima. O čemu se radi, novinarima je objasnio premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg kazavši da je na sajmu u Milanu Kordić načelno dogovorio aranžmane s “WizzAirom”, “Eurowingsom”, “Air Dolomitiom” i drugima. Da bi se to provelo u djelo, kako je naveo, Vlada će do aprila osigurati 2,5 miliona KM.

Dostupne karte

Iz menadžmenta Mostarskog aerodroma poručili su da je “Eurowings” najavio letove za Dizeldorf u ljetnom periodu te da su karte već dostupne za kupovinu na njihovoj internet-stranici. Upravo su tokom zimske sezone 2019. godine od ove njemačke kompanije doživjeli šamar kada su im otkazali letove, a one tokom ljeta spašavala je dijaspora.

Potpuni promašaj u toj godini bila je i linija za Zagreb, koja je imala izuzetno slabo punjenje.

Samo dvije godine profitabilni

Mostarski aerodrom je u posljednje 24 godine samo 2012. i 2013. bio profitabilan. Strahovit pad broja putnika dogodio im se i prije pandemije. Tako su u 2018. doživjeli pad broja putnika od čak 33 posto u odnosu na 2017. godinu.