Ahić: Uraditi više na zaštiti policijskih službenika i pojačati videonadzor u javnom prostoru

Građani i policijski službenici u KS još uvijek su u šoku zbog jučerašnjeg ubistva dvojice policajaca u naselju Alipašino Polje. Policijske agencije apeluju na vlasti da olakšaju policiji rad i ojačaju njihove kapacitete kako se ovako nešto ne bi ponovilo.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu Jasmin Ahić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako je potrebno raditi više na samoj zaštiti policijskih službenika, te olakšati im rad većim brojem nadzornih kamera u gradu.

Naglasio je kako je ovo jedna od najvećih tragedija koja se desila u BiH, ali i u regionu.

"Moramo priznati da je sigurnost narušena. Policijski službenici i građani osjećaju bijes, ogorčenje i mučninu. Bitno je naglasiti da sve policije čine sve da u ovom periodu identificiraju počinioce i privedu ih pravdi i treba im dati maksimalnu podršku, te pružiti pomoć ukoliko je zatraže", kazao je Ahić.

Istakao je kako se sada treba razmišljati o još većem stepenu videonadzora u javnom prostoru, pogotovo na raskrsnicama i objektima. Problem je taj što iako postoje videonadzori na privatnim objektima poput tržnih centara i trafika, oni nisu odmah dostupni policiji.
 

Mijenjati zakonske propise



"Treba doći u poziciju da se policiji, osim ovih standardnih metoda i mjera koje će voditi u istrazi i pronalasku počinioca, može pomoći. Neke od mjera koje će uslijediti jeste razgovori o tome da se javni prostor maksimalno stavi pod videonadzor kako bi policija mogla kada dođe do ovakvih slučajeva, a nadam se nikada više, odmah u momentu bez obzira u koje doba dana i noći skinuti videonadzor i olakšati rad na pronalasku počinoca ovakvih teških krivičnih djela", kazao je Ahić.

Na apele policijskih agencija u BiH kako je potrebno mijenjati zakonske propise, kazao je kako su policijska ovlaštenja dostatna, ali da postoji mogućnost da se uradi više na samoj zaštiti policijskih službenika u ovakvim situacijama.

"Policijski službenik bi, ako pređemo u fazu koncepta koja se zove militarizirana policija, trebao prilikom vršenja rutinske kontrole držati ruku na pištolju, a drugi policijski službenik iza njega bi imao podignuto vatreno oružje, kako se radi u SAD-u. Ako bismo ušli u tu fazu, onda bi svako rutinsko legitimisanje bilo maksimalno pod pritiskom i samim policijskim službenicima. O tome treba razmisliti ali na način da struka i sama policija iz baze kaže šta je to što oni misle da bi trebalo promijeniti kako bi mali bolju zaštićenost ili bolju primjenu svojih ovlaštenja. Nikakva druga javna rasprava nestručnog karaktera ne dolazi u obzir jer svi smo svjesni da je ovo vrlo opasan i zahtjevan posao koji ne mogu raditi oni koji nisu spremni i zakonski i fizički uhvatiti se u koštac s takvim jednim pritiskom", kazao je Ahić.

S obzirom da su počinitelji ovog teškog krivičnog djela pobjegli u pravcu Republike Srpske, na slučaju rade policijske službe oba entiteta i svi nivoi, bez obzira na linijska i sistemska ograničenja. Ahić je pohvalio njihovu saradnju koja je pokazala da su struka i profesionalnost ispred svega.
 

Pohvale kolegama



"Imali smo i ranije slučajeva gdje su policijski službenici tokom potjera bili ranjavani i u nezgodnim situacijama, a počinioci su bježali u i iz Kantona Sarajevo i drugih mjesta. Ovaj slučaj je pokazao da profesija nikada neće ostaviti na cjedilu bez obzira na politikanstvo koje će uvijek postojati u svakom društvu pa i BiH. Sve pohvale kolegama i kolegicama koji su uključeni i koji će biti uključeni u potrage i istrage kada su u pitanju teški, ali i svi drugi oblici kriminala", zaključio je Ahić.

Podsjetimo, jučer ujutro su u sarajevskom naselju Alipašino Polje automafijaši pucali na policijski automobil i jednog policajca ubili na mjestu događaja, a drugog teško ranili. Na mjestu napada stradao je Adis Šehović, dok je njegov kolega Davor Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Na policajce su ispaljeni rafali iz automatske puške dok su se nalazili u automobilu bez šanse da uzvrate.