Urbanistička saglasnost uskoro u nadležnosti općinskih/gradskih organa uprave USK

Clada USK
Nermin Kljajić je predsjedavao zasjedanjem Valde USK koje je danas održano u Bihaću.

 

Na prijedlog Ermina Zulića, ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida, utvrđen Prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica te upućen u skupštinsku proceduru,

Također je usvojen i program utroška sredstava temeljem kojeg će Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Vlade USK dodijeliti grant od 50 000 KM za subvencioniranje izgradnje ambulante u bihaćkom naselju Orašac.

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline, na današnjoj sjednici obrazložio je prijedlog Uredbe o izmjenama Uredbe o građevinama i zahvatima od značaja za Unsko-sanski kanton i građevinama, djelatnostima i zahvatima koji mogu u znatnoj mjeri uticati na okoliš, život i zdravlje ljudi, za koje lokacijsku informaciju, odnosno urbanističku saglasnost izdaje Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.

Utvrđeno je da postoji izražen interes za investicije od stranih i domaćih investitora za izgradnju objekata industrijske djelatnosti, posebno metalne industrije. Kako se u narednom periodu očekuje potreba za provođenjem većeg broja postupaka izdavanja lokacijskih informacija, odnosno urbanističkih saglasnosti, zaključeno je da bi bilo potrebno, zbog efikasnijeg vođenja administrativnih procedura, u cilju olakšavanja pribavljanja potrebnih saglasnosti investitorima, da se ova nadležnost prenese općinskim/gradskim organima uprave. Za prijenos nadležnosti u ovim predmetima ne postoje zakonske prepreke ni u propisima Federacije BiH, obrazložio je ministar Alagić.