Ured disciplinskog tužioca istražuje prijavu FUP-a protiv Gordane Tadić

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH istražuje prijavu direktora Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača protiv vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač podnio je disciplinsku prijavu protiv vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić koja je predmet "Ramiz Delalić" dodijelila tužiocu Olegu Čavki.

FUP je 16. aprila 2018. godine dostavio odgovor Tužilaštvu BiH u vezi s aktom koji je Tužilaštvo BiH uputilo FUP-u 5. aprila ove godine, a koji se odnosi na slučaj ubistva Ramiza Delalića Ćele. U odgovoru je navedeno kako je FUP od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi s ubistvom Ramiza Delalića, a koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba. 

U odgovoru koji potpisuje direktor FUP-a Dragan Lukač navodi se da je FUP došao do saznanja da je rješenjem vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić ovaj predmet izuzet od postupajućeg tužioca Dubravka Čampare i presigniran u zaduženje tužioca Olega Čavke. 

"S obzirom na to da je OSA BiH izvijestila FUP o činjenici i informaciji od 6. februara 2017. godine, koja je tada dostavljena v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti u ovom predmetu tužioca Olega Čavke, u periodu od 2011. godine i narednom periodu, što je prijavio Naser Keljmendi, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužiocu te iz ovih razloga 'nova saznanja' dobivena od OSA-e ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH", naveo je Lukač. 

Direktor FUP-a zbog toga je podnio disciplinsku prijavu protiv Gordane Tadić zbog toga što je ignorisala informacije policijskih i obavještajnih agencija u vezi s predmetom "Delalić", odnosno što je izuzela predmet od tužioca Dubravka Čampare i dodijelila ga tužiocu Olegu Čavki.

Ovim povodom kontaktirali smo Ured disciplinskog tužioca VSTV-a s pitanjem da li je prijava FUP-a razmatrana i u kojoj je fazi.

"Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH želi vas informisati da je pritužba koju navodite u upitu u fazi istrage te da će biti okončana najkasnije do roka predviđenog zakonom. U zavisnosti od raspoloživih kapaciteta Ureda i drugih prioriteta u radu postoji mogućnost da se okonča i ranije", odgovorili su nam iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a.

U međuvremenu je javnost informisana da je Tužilaštvo BiH na čijem čelu se nalazi Tadić otvorilo predmet protiv Dragana Lukača zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti. Tužilačka odluka je donesena nakon što je FUP odbio Tužilaštvu BiH proslijediti nova saznanja u vezi s ubistvom Ramiza Delalića Ćele.