Urnebesni nazivi policijskih akcija: Od „Kamagre“ i „Kazanove“ do „Mesa“ i „Šetača“

„Sailor“, „Čak“, „Šetač“, „Gold“, „Rubikon“, „Alf“, „Pink“, „Koverta“, „Palermo“, „Šiling“, „Znak R“, „Kazanova“, „Disk“, „Šiling“, „Sigurnost“, „Bastion“, „Road“, „Malta“, „Bety“, „Panama“, „Biznis“, „Meso“, „Maestral“, „Partner“, „Izvor“, „Loto“, „Zenit“, „Sova“, „Poskok“, „Blef“, „Master“, „Osoje“, „Brava“, „Skela-Pauk“, „Bregava“, „Copy“, „Arka – RS“, „Baltik“, „Devetak“, „Pišće“, „Kamagra“, „Vozač“, „Pelegrino“, „Plamen“, „Skela“, „Enigma“, „Šah“, „Meteor“, „Livar“, „Gama“, „Boss“, „Knez“, „Lomač“, „Arizona“, „Kasko“, „Kafa“, „Grand“, „Grom“, „Carina“, „Prenj“, „Hit“, „Taksa“, „Kanon“, „K

Riječ je kodnim nazivima policijskih akcija koje su izvedene širom Bosne i Hercegovine. Mnoge nose urnebesne nazive, kao što je „Kamagra“ i „Kazanova“ ili „Meso“ i „Šetač“. U većini slučajeva kodni nazivi nemaju veze sa premetom.

Takvi nazivi prave probleme i novinarima pa tako ukoliko ukucate akciju meso, google pretraživač će vam izbaciti sniženja mesa u našim prodavnicama. Identično i sa kamagrom, kamenom, plamenom...

S druge strane, malo je onih koji su usko povezani s problematikom kojom se bave istražitelji. Takav je slučaj, recimo, akcija „Gold“, odnosno u prevodu sa engleskog - zlato. Taj naziv ima smisla, jer je akcija bila usmjerena na razbijanje grupe koja se bavila švercom zlata iz Turske.

Kako saznajemo, kodni nazivi određuju se prema internim pravilima policijske agencije koja i obavlja akciju. Izvor bliza policijskim agencijama otkrio nam je da nema pravila i da je tačno nazivi često nemaju veze sa slučajem na kojem se radi.

Isti izvor pojasnio nam je kako ime akciji može dati bilo ko od istražitelja, zapovjednik akcije pa čak i nižerangirani policajac.