Ursula von der Leyen poručila da će o otvaranju pregovora sa BiH odlučivati tek u martu 2024.

.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obavijestila je šta su dogovorili na sastanku o davanju zelenog svjetla zemljama na EU putu. Govoreći o Bosni i Hercegovini rekla je da će izvještaj o napretku Evropskom vijeću na odlučivanje dostaviti u martu 2024.

Istaknuto je da će pregovori biti otvoreni onog časa kada budu ispunjeni uslovi za to, odnosno "kada se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijumima EU".

"Evropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Komisija će izvijestiti Vijeće EU do marta 2024. o napretku", kazala je.

Istaknula je razloge za i protiv otvaranja pregovora sa BiH koji su navedeni i u samom izvještaju EK.

"U BiH prepoznajemo da ima cijeli niz koraka koji su poduzeli kao što je brzo formiranje Vijeća ministara, njihova predanost cilju koji je pristupanje EU i to je dovelo do napretka u borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma, ali primjećujemo sa zabrinutošću da je RS donijela niz protivustavnih zakona", kazala je.

Na dodatno pitanje, da li preporučuju otvaranje pregovora za BiH ili ne, kazala je kako preporučuju nakon što budu ispunjeni pojedini uslovi.

"Otvaramo vrata vrlo široko i pozivamo BiH da kroz ta vrata prođe, naravno da bi se to napravilo moraju se pokazati rezultati, ali vrata su širom otvorena kako bi pozdravili BiH u pristupnim pregovorima", kazala je Von der Leyen.

Na samom početku Izvještaja EK koji je u posjedu redakcije Klix.ba, stoji:

"Nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU u februaru 2016. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 ključnih prioriteta kako je navedeno u Mišljenju Komisije 1. maja 2019. koji uključuju demokratiju/funkcionalnost, vladavinu prava, temeljna prava i reformu javne uprave. Nakon što Komisija ocijeni da je Bosna i Hercegovina postigla potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo, a posebno da su ispunjeni ključni prioriteti, Komisija će preporučiti otvaranje pregovora o pristupanju EU".