USK: Aktuelnosti...

GP Izacic
- Najavljena sjednica Kolegija Skupštine USK, pripadnici OS BiH demontirali šatore, a predškolske ustanove na području USK još uvijek nisu započele sa radom...

USK, 18. maja -  Iz lepeze događaja koji su zabilježeni ili su najavljeni, u ovom pregledu izdvojili smo slijedeće:

SUTRA SJEDNICA KOLEGIJA SKUPŠTINE USK    

Za sutra je najavljena sjednica Kolegija Skupštine USK na kojoj bi trebao biti utvrđen datum održavanja sjednice najvišeg zakonodavnog tijela u Kantonu. Zbog nepostojanja parlamentarne većine pat pozicija u Skupštini traje mjesecima. U međuvremenu rad ovog tijela je u potpunosti zaustavljen nakon proglašenja stanja prirodne nesreće u Federaciji izazvane pojavom koronavirusa. Posljednja vanredna sjednica održana je krajem marta kada je izglasan Budžet USK. U Vladi kažu da će sa rebalansom budžeta još pričekati, dok viši nivoi vlasti ne doznače sredstava od MMF-a namijenjena za suzbijanje posljedica koronavirusa.

ORUŽANE SNAGE BiH UKLANJAJU ŠATORE SA GP IZAČIĆ    

Kako javlja portal uskinfo, Oružane snage BiH demontirale su danas šatore koji su trebali poslužiti kao karantenski smještaj početkom pandemije za sve koji ulaze u BiH. Postavljeni su na osnovu odluke Predsjedništva BiH o angažmanu Oružanih snaga za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa. Nakon brojnih žalbi građana zbog loših uvjeta i dugih čekanja, obavezna karantena ukinuta je 24. aprila, a šatori su danas uklonjeni. 

PREDŠKOLSKE USTANOVE U USK JOŠ UVIJEK NISU POČELE S RADOM 

Nakon što je Odluka o pokretanju rada vrtića prepuštena kantonalnim štabovima, u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i HNK, nakon dva mjeseca pauze, ove ustanove su počele sa radom. Kantonalnim ministarstvima obrazovanja naloženo je da uposlenike upoznaju sa preporukama Federalnog zavoda za javno zdravstvo, te da prostorije osposobe za dolazak djece koja na ulazu moraju proći trijažni punkt. Još uvijek se ne zna kada će s radom početi vrtići u USK. U toku je testiranje na koronavirus svih uposlenika u predškolskim ustanovama koje bi trebalo biti završeno do petka. Do tada bi trebao biti održan sastanak direktora ovih ustanova sa nadležnima u Kriznom štabu kako bi dobili kompletne smjernice za rad u ovim okolnostima.