USK će sufinansirati neophodne radove za osiguranje pružnih prijelaza

Danas je u prostorijama Vlade USK održan sastanak premijera Rošića sa Samirom Alagićem, direktorom bihaćke direkcije Željeznica F BiH. Tema sastanka je bila mogućnost uspostavljanja dodatnih redovnih željezničkih linija na obnovljenoj trasi Unske pruge, u čiju revitalilizaciju je Vlada Federacije BiH uložola 2,3 miliona km.

Kako je istaknuto, na obnovljenom dijelu pruge naizglednije je pokretanja redovnog putničkog voza na relaciji Bosanski Novi-Bihać što je već nagovijestio federalni premijer Fadil Novalić na dočeku prvog talgo voza iz Sarajeva. Osim toga revitalizacija Unske pruge pruža Unsko-sanskom kantonu nove razvojne prilike kad su u pitanju prevoz robe i putnika, posebno nakon izraženog interesa kineskih investitora u susjednoj Hrvatskoj da ulažu u u obnovu i modernizaciju Unske pruge do državne granice s Bosnom i Hercegovinom, što otvara nove šanse za oživljavanje Unske pruge, jedne od najznačajnijih željezničkih veza u bivšoj državi.

Premijer USK kazao je da je Kanton spreman sufinansirati neophodne radove koji su uvjet i za sigurnost u odvijanju saobraćaja ali i za skraćivanje vremena vožnje. To se prije svega odnosi na uređenje putnih prelaza kojih je na ovom području 50 i to: 7 u nadležnosti Cesta F BiH, 20 u nadležnosti Grada Bihaća i 23 u nadležnosti Općine Bosanska Krupa. JP Željeznice F BiH, već je dogovoreno, sufinansirale bi uređenje prelaza sa 50 posto sredstava, a Unsko-sanski kanton će, u dogovoru sa predstavnicima Grada Bihaća i općina uključio se u sufinansiranje, s obzirom da je potreban iznos od 300 000 KM po pružnom prelazu prevelik za budžete lokalnih zajednica.

Izvor: