USK: Gospodo stranci, kontrola pasoša

U autobusu Mix comerca na liniji Sarajevo - Bihać upoznali smo dvadesetak osoba kurdske nacionalnosti koje su krenule za boljim životom u Evropu, čineći jedan značajan dio migrantske populacije čijim brojem vlast u USK-u pokušava izaći nakraj.

Palac dolje

Grupu je predvodio mladić po imenu Erdelan, koji posljednjih 15 godina živi u Njemačkoj i po zanimanju je građevinac.

- Došao sam da pomognem članovima porodice i prijateljima koji su napustili Tursku. Kada stignu u Njemačku, biće sve u redu, a za sada želimo doći do Velike Kladuše. Nemam namjeru dopustiti da završe u tamošnjem kampu Miral, nisu to povoljni uslovi za ljude, mogu se zaraziti, oboljeti ili biti napadnuti od neprijateljski nastrojenih migranata, priča nam mladić.

Kaže da će privatno platiti sobe nakon što smo mu objasnili da u kampovima svakako nema više mjesta, budući da je Vlada USK-a konstatovala da je popunila zacrtane kapacitete.

Njegov stariji rođak Ferhat na put je krenuo sa maloljetnim sinom. Ni jedan ni drugi ne govore nijedan strani jezik, ali se ipak sporazumijevamo. Kaže da je situacija “No good”. Na spomen Erdogana pokazuje gest rukom sličan našoj gestikulaciji za nekoga ko samo puno priča. Na spomen Sadama Huseina pokazuje jedan palac gore, jedan dolje, kao da hoće reći da je imao i dobrih i loših strana, dok je na spomen Gadafija dao oba palca gore. A oba palca dolje zaslužio je bosanski čaj u kafani dok je autobus pravio pauzu.

Ilegalci

U večernjim satima u Velečevu nadomak Ključu policija je zaustavila autobus da bi prekontrolisala putnike strance. Vozač autobusa i policajac su rutinski i ljubazno obavili posao koji im je odavno postao svakodnevica.

Kurdi su imali turske, izuzev mladića sa njemačkim pasošem, a na sećiji autobusa trojica migranata su priznala da nemaju dokumenta, nakon čega ih je policija izvela. Dalje nismo mogli pratiti šta će biti sa njima, ali stav Vlade USK-a je da svi migranti bez dokumenata moraju biti odgovornost Službe za poslove sa strancima BiH. Služba ne radi dobar posao, smatraju u Vladi, jer broj ilegalaca u USK-u raste iz dana u dan, piše Oslobođenje.