USK: Iseljavanje ostavilo rupu u kasi za zdravstvo

U prvih pet mjeseci ove godine došlo je do značajnog pada prihoda kojima se finansira zdravstvo u Unsko-sanskom kantonu, što će dodatno usložniti ionako teško stanje u ovoj oblasti, informacije su iz Zavoda za zdravstveno osiguranje USK.

"Finansijski pokazatelji su takvi da u prvih pet mjeseci imamo manje prihoda nego u istom periodu prošle godine, tako da je već u ovom trenutku dovedena u pitanje realizacija našeg godišnjeg budžeta u iznosu od oko 107 miliona maraka. Glavni razlog ovakvom stanju je, nažalost, odlazak sve većeg broja građana iz Unsko-sanskog kantona van granica zemlje. Oni se odjavljuju s liste zdravstvenog osiguranja i prihoda je sve manje", kazao je Sanel Bajramović, direktor ZZO USK.

Prema njegovim riječima, ta ustanova finansira zdravstveni sistem u ovom kantonu, a već sada je izvjesno kako neće moći biti ispunnjeni zahtjevi ljekara i ostalih medicinskih radnika o povećanju ličnih primanja, prenose Nezavisne.

"Iako je Skupština USK od nas tražila da iznađemo mogućnost za povećanje boda za obračun plata zaposlenih u zdravstvu, to neće biti moguće, jer sredstava naprosto nema. O tome smo upoznali i sindikate koji okupljaju medicinare", kazao je Bajramović.

Prema njegovim riječima, dodatni problem u finansiranju ovdašnjeg zdravstva je i veliki broj neosiguranih lica, kojih, prema posljednjim procjenama, ima više od 70.000. Prema trenutnim informacijama, doprinose za zdravstvo plaća 32.000 zaposlenih osoba, a na području Unsko-sanskog kantona živi oko 300.000 stanovnika, što predstavlja veliki nesrazmjer.

"Postoji i niz drugih problema koji i dalje egzistiraju, a naplata doprinosa i dalje u velikoj mjeri zavisi od dobre volje poslodavaca. Zbog toga smatramo da nadležne institucije moraju uložiti dodatne napore kako bi se postigla zadovoljavajuća naplativost, jer se radi o ključnom problemu, koji utiče na sistem finansiranja i razvoja zdravstvene zaštite", istakao je Bajramović. 

U Ministarstvu zdravstva USK kažu kako način finansiranja zdravstvenih ustanova putem Zavoda za zdravstveno osiguranje USK i nedostatna sredstava već godinama generišu brojne finansijske poteškoće i probleme u radu ovdašnjih zdravstvenih ustanova.

Samo dugovanja Kantonalne bolnice u Bihaću iznose oko 14 miliona maraka, a u proteklom periodu u više navrata blokiran je žiro račun ove ustanove zbog naplate potraživanja, mahom prema dobavljačima medicinske opreme. Također, u veoma teškoj situaciji je i Opća bolnica u Sanskom Mostu, s obzirom na to da je njen opstanak doveden u pitanje zbog nedovoljnog broja zdravstvenih osiguranika, a veliki gubitaši su i svi domovi zdravlja u ovom kantonu, izuzev onoga u Cazinu.

Teško stanje u zdravstvu uzrokovalo je i loš položaj zdravstvenih radnika, koji su već štrajkovali u više navrata, a veliki broj njih napušta USK u potrazi za boljim uslovima rada. Prema podacima resornog ministarstva, u protekle tri godine zdravstvene ustanove u USK napustilo je više od stotinu radnika, od čega su polovina liječnici.