USK: Nastavnici iz 13 osnovnih škola pohađali treninge u cilju uvođenja programa sekundarne prevencije

.
Treninzi, održani u periodu od 26. oktobra do 6. novembra, imaju za cilj uvođenja Programa sekundarne prevencije u škole, te razmjene znanja i vještina potrebnih za efikasnu identifikaciju i pružanje podrške djeci u riziku.

 

USK, 8. novembra - U Unsko-sanskom kantonu ekspertice, koje su unaprijed prošle obuku za provedbu programa sekundarne prevencije, održale su treninge u četiri velikokladuške osnovne škole: „ Donja Vidovska“, „Crvarevac“, „Todorovska Slapnica“ te OŠ „Fadil Bilal“.   

 

Na području grada Cazina treninzi su održani u OŠ „Tržačka Rastela“ i Liskovac“, dok su u Ključu treninge imali priliku pohađati nastavnici i pedagozi OŠ „Velagići“.

 

Treninzima u ovom periodu su obuhvaćene i „Prva osnovna škola“, „Druga osnovna škola“ i OŠ „Otoka“, u Bosanskoj Krupi, kao i bužimska OŠ „Suljo Mirvić“u Konjodoru.

 

U Bihaću trening je održan u OŠ „Prekounje“, a u Sanskom Mostu u OŠ“ Fajtovci“.

 

U okviru Programa treninzi su održani i na području Livanjskog kantona i to u OŠ „Fra Franjo Glavinić“ u Glamoču te OŠ“ Fra Miroslava Džaje“ u Kupresu.

 

U ovom periodu ukupno 325 nastavnika i zaposlenika osnovnih škola upoznato je s programom sekundarne prevencije. Treninzi su organizovani po već utvrđenom planu, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, te dozvoljenog broja okupljenih u zatvorenim prostorijama. 

 

Prema planu, do 15.decembra 2020. godine biće realizovano ukupno 58 treninga, 49 treninga u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona i devet treninga u osnovnim školama Livanjskog kantona.

 

Program sekundarne prevencije ima za cilj blagovremenu prevenciju rizika društveno neprihvatljivih ponašanja kao i zaštitu djece od nasilja i zanamarivanja, ali i omogućava osnaživanje nastavnika, stručnih službi i samih učenika za prepoznavanje faktora rizika za neprihvatljive oblike ponašanja. 

 

Realizaciju Programa sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog kantona, odobrilo je Ministarstvo obrazovanja USK-a, a na našem te u Livanjskom kantonu realizuje ga humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.