U USK se nalazi sedam hiljada migranata, policija na izmaku snaga

.
Načelnica Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Snežana Galić, potvrdila je da se tri hiljade migranata nalazi legalno u kampovima na području USK, ali ukupna cifra je oko sedam hiljada migranata na području ovoga kantona, uzevši u obzir one koji se nalaze u privatnim smještajima i napuštenim objektima.

 

Naime, u izjavi koju je Galić dala za portal USKinfo.ba, navela je kako MUP USK već dvije godine provodi naredbe kada je u pitanju migrantska situacija, ali da je ova brojka prevelika za naše područje. Kako je kazala, na prvom mjestu je zaštita građana i njihove imovine, a sa druge strane žele biti humani prema ljudima u pokretu i pružiti im određenu zaštitu.

“Mi se već tri godine nosimo sami sa ovom situacijom i pokušavamo je držati pod kontrolom”, kazala je ovom prilikom Galić.

 

Ističe da je svakodnevno broj migranata sve veći na području USK, te da je ovo ogroman pritisak na ovo područje.

 

“Pokušavamo svakoga dana spriječiti ovaj prilik. Krajnjim naporima se trudimo da budemo na usluzi građanima, ali policijski službenici su na izmoru snaga jer tri godine ovo traje i mi se s tim borimo”, kaže Galić.

 

Dodala je da su građani s pravom ogorčeni, kretanje im je ograničeno te još jednom zatražila uključenje ostalih nadležnih od kojih je USK zapostavljen.