USK: Šta radnik može poduzeti ukoliko mu poslodavac uskraćuje godišnji odmor?

Neredovna isplata plaće ili uskraćivanje prava na godišnji odmor samo su neki u nizu problema za brojne radnike u BiH, koji se stoga često obraćaju i inspekcijama za pomoć, potvrđeno je za Fokus.ba u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove USK-a.

U razgovoru za Fokus.ba glavna inspektorica Sena Družić govorila je o različitim načinima na koje radnici praktično ostaju bez novca ili odmora. To je zato što ne koriste svoja prava koja su zakonom zagarantirana ili prave greške u koracima.

„Radnici kojima se krše prava iz radnog odnosa, pismeno se odmah obraćaju inspkeciji radi zaštite svojih prava, što je pogrešno i u većini slučajeva izgube pravo na sudsku zaštitu, o čemu ih inspektori rada svakodnevno informiraju“, rekla je Družić za Fokus.ba te dodala:

„Obaveza radnika je da svoja eventualna prava iz radnih odnosa, osim novčanih potraživanja, prvenstveno ostvaruju podnošenjem prigovora poslodavcu u roku od 15 dana, a ovaj rok je kratak, i ukoliko radnici ne podnesu prigovor gube pravo na sudsku zaštitu“.

Inspektor rada za radne odnose prema opisu svog posla obavezan je preventivno djelovati.

„Dakle, prvenstveno stranci objasniti njegova prava i obaveze, uputiti ga da svoja eventualna prava ostvari podnošenjem prigovora poslodavcu, pa ako poslodavac ne postupi po prigovoru, uposlenik u daljem postupku, može svoje prava ostvariti podnošenjem zahtjeva za inspekcijski nadzor i zaštitu svojih prava tražiti pred nadležnim sudom“, kazala je Družić.

Dodatni problem radnik može imati ukoliko uopće nije prijavljen na evidenciji za zaposlene, jer i sam može platiti kaznu, ukoliko ga inspektor zatekne na radnom mjestu bez adekvatnog ugovora.

„Zakonom o radu određena je kazna za radnika od 100 KM, a podaci o istom mjesečno se dostavljaju Službi za zapošljavanje, radi skidanja sa evidencije“, navela je Družić.

Ona je dodala da se radnici inspekcijama najčešće obraćaju zbog neredovne isplate plaće, uskraćivanja prava na godišnji odmor, uskraćivanja prava na sedmični i dnevni odmor, usmenog otkaza ugovora o radu i neuplaćivanja doprinosa.

„Zaposlenici nisu dovoljno educirani o pravima iz oblasti rada kao i pravima koja eventualno mogu ostvariti kao nezaposlena osoba. Ukoliko poslodavac ne isplati plaću u vremenskom periodu kada je dospjela, uposlenik može u izvršnom postupku tražiti isplatu plaća“, rekla je Družić.

Odnos poslodavaca prema inspektorima iznimno je loš, navela je Družić te dodala da su inspektori na terenu vrlo često na grub način onemogućeni u vršenju inspekcijskog nadzora.

„U tim slučajevima inspektori traže pomoć policije koja zatim asistira“, zaključila je naša sagovornica.