USK: U posljednjih nekoliko mjeseci registrovano stotinu novih obrta

obrt
Pandemija koronavirusa u protekla dva mjeseca ostavila je tragove na sve sfere poslovanja, no zasad najteže posljedice trpe mali poduzetnici i obrtnici koji još uvijek sabiraju negativne posljedice novonastale situacije.

U tom periodu od skoro 2. 000 registriranih obrtnika u Unsko- sanskom kantonu, njih trideset osam je odjavilo svoje obrte, tvrde u Obrtničkoj komori USK. Oni koji nisu odustali od svog posla potvrdili su nam da im je promet, i nakon okončanja pandemije, drastično smanjen te su u nekim slučajevima bili primorani otpustiti radnike.

U Obrtničkoj komori USK-a kažu da je unatoč ovakvoj situaciji u posljednjih par mjeseci registrovan stotinu i jedan novi obrt. Najviše ih je, saznajemo od predsjednika Komore Enesa Arapovića u Bihaću i Cazinu, a riječ je o malim porodičnim biznisima, poljoprivrednim obrtima, kućne radinosti i sl.

„Ova korona će nas osvijestiti da što više trošimo i što više uzgajamo svoje proizvode, svoju hranu, da se što više okrenemo kupovini domaćih proizvoda, da možemo i kroz ovu registraciju 101 obrt i ovo pokazuje da moramo misliti sami o sebi, svojoj budućnosti, egzistenciji i zapošljavanju“ smatra Arapović.

Dodaje da je do registracije većine novih obrta došlo i zahvaljujući programima samozapošljavanja kantonalnog Zavoda za zapošljavanje. U Komori se nadaju da će nadležne institucije imati više sluha za njih i da će im kroz neke od projekata uspjeti pomoći i omogućiti im da prebrode ovu situaciju.