Unsko-sanski kanton uskoro dobija Ambulantu sportske medicine?

Na osnovu inicijative o formiranju Ambulante sportske medicine, ali i pokretanju pitanja Instituta za kineziologije, od strane kantonalne zastupnice u Skupštini USK-a, Ilde Alibegović, održan je radni sastanak u kabinetu premijera Unsko-sanskog kantona, Mustafe Ružnića.

Dogovoreno je da se iskoriste dobre, prijateljske veze sa gradom Rijekom koji se u tom polju dobro snašao te da se ugledamo na njihove pozitivne prakse i način rada, tj. pozajmimo sve ono što bi nam moglo pomoći.

U radnoj posjeti Ambulanti sportske medicine u Rijeci bili su, pored zastupnice, prisutni predstavnici resornog ministarstva, Sportskog saveza USK te ZZO-a. Održan je radni sastanak u Zajednici sportova Primorsko-goranske županije gdje su ih dočekali predsjednik Zajednice, Veljko Karabaić, generalni tajnik Zajednice, Darko Ivošević te Zinka Štefančić-Matovac, samostalni stručni saradnik u Upravnom odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ.

Prisutni su se upoznali sa načinom procedure osnivanja Ambulante, sa načinom rješenja finansiranja iste, broja registriranih sportaša u PGŽ te niz drugih pitanja koja su bila od značaja za pokretanje ove ambulante na našem kantonu.

Druga posjeta bila je Ambulanti sportske medicine gdje su nam na usluzi bili Alen Šimatić, zamjenik Ravnatelja Doma zdravlja PGŽ, dr. Ester Samaržija-Ivanovski, doktorica sportske medicine i Nives Beljan, medicinska sestra. Objasnili su kako funkcionira sama Ambulanta, koja je to oprema neophodna za rad, kakav je način samih pregleda, koji je broj pregleda koji se izvrše u toku godine, koji su to normativnim akti i sl.

Uporedno sa aktivnostima oko otvaranja Ambulante, nastojat će se u funkciju staviti i Institut za kineziologiju pri Pedagoškom fakultetu odsjek za sport, gdje bi sa sportašima mogli raditi razna mjerenja, tj. riječ je o području koji svakim danom napreduje i postavlja nove znanstvene temelje o pokretu, zdravlju, prevenciji bolesti, tjelesnom i zdravstvenom statusu.

Pokretanje i stavljanje u funkciju Instituta uveliko bi pomoglo u pripremama i ostvarivanju rezultata naših vrhunskih sportista.

Napominjemo da Pedagoški fakultet Bihać ima svu neophodnu opremu i kadrove te mnogi smatraju da bi ovaj Institut morao biti stavljen u funkciju za koju je namijenjen, a ne ostati neiskorišten.