USK:Najavljen pojačan nadzor poštivanja mjera zaštite na radu

rad
Prema izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove u 2022. godini u u FBiH zabilježeno je 13 smrtno stradalih radnika te preko 300 težih povreda na radu. Nažalost, u samo prvom kvartalu ove godine u USK poginule su tri osobe obavljajući svoje radne zadatke. Upravo iz tog razloga iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove najavili su pojačan inspekcijski nadzor poštivanja mjera zaštite na radu. Cilj je djelovati preventivno ali i postići što veći stepen poštivanja Zakona o radu FBiH koji je usvojen 2020. godine. I Međunarodna organizacija rada je u fokus stavila sigurnost i zaštitu na radu obilježavajući 28. april kao Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu…

 

Nakon što se godinama bavio alpinizmom 29 – godišnji Dino Degirmendžić spojio je ovaj sport s poslom orezivanja stabala u urbanim sredinama. Kako je riječ o radu na velikoj visini ključne su dobre pripreme ali i korištenje profesionalne alpinističke i zaštitne opreme. Samo tako se sigurno i bez problema može obavljati svaka vrsta posla pa i ova ističe ovaj mladi čovjek. Kako nam je sam kazao, greške i posljedice mogu biti pogubne, te se mora pridavati puna pažnja i ozbiljnost u pogledu korištenja zaštitne opreme.

Uz  vlasnika ovog malog obrta i većina ostalih poslodavaca koji zapošljavaju veći broj radnika uglavnom poštuju odredbe Zakona o radu koji je usvojen 2020. godine. Posljedica toga je da  je situacija na terenu daleko bolja nego prije desetak godina što pokazuje i izvještaj o provedenim kontrolama Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Iz ove ustanove najavljuju nastavak pojačanih aktivnosti kako bi se preventivno djelovalo te spriječilo ozljeđivanje radnika prilikom obavljanja radnih zadataka.