Uskoro ekranizacija knjige „Tkaljo moja tiha“, autobiografske priče Kladuščanke Zemine Suljanović

zemina
Od izlaska knjige „Tkaljo moja tiha“ Kladuščanke Zemine Suljanović, koja je i njena autobiografska priča, ne smiruju se reakcije, utisci, ali i brojne emocije svih onih kojima se ova knjiga nađe u rukama. Nakon prve promocije u Velikoj Kladuši u decembru 2020. godine, uslijedila je druga promocija u Zagrebu (Republika Hrvatska) na poziv Tuge Tarle, promotorice hrvatske književnosti, a zatim i treća promocija u Goteborgu, u Švedskoj.

 

Knjiga „Tkaljo moja tiha“, ali i njena autorica svuda su primljene uz buru emocija, te je mjesec dana po objavi knjige urađen i dokumentarni tim. Kako ističe autorica Suljanović, nakon promocija javili su se i sponzori da se knjiga prevede na engleski i njemački jezik na čemu je izuzetno zahvalna.

Kamerni teatar 55 i razgovor o ekranizaciji priče

 

Uslijedio je i poziv na razgovor u Kamernom teatru 55 u Sarajevu sa gospodinom Emirom Hadžihafizbegovićem o ekranizaciji moje priče. Izuzetno sam ponosna i zahvalna vrhunskom glumcu što mi je ustupio svoje dragocjeno vrijeme za razgovor,  velikodušno dočekao i saslušao. Najviše sam sretna što su zainteresirani za moju priču, rekli su da je moja priča takav scenario da se može uraditi takva predstava, serija ili igrani film. Ali, da treba vremena i polako razraditi sve. I evo, druge godine od razgovora sa Hadžihafizbegovićem koji je bio tada na čelu Kamernog teatra 55, stigao je email od sadašnjeg direktora Senada Alihodžića, u kojem se navodi da će sve odluke vezano za moj projekat biti donešene u septembru 2023. godine“ – kaže nam Suljanović.

Učešće na Avantura film festivalu u Bihaću

U međuvremenu, autorica je poslala priču i na projekat ” 0d priče do scenarija ” za Avantura Film Festival Bihać te su je pozvali za učešće u realizaciji pitch scenarija. Produkcijskom pitch scenariju „Tkaljo moja tiha“ mogu prisustvovati i zainteresirani građani, ljubitelji filma, ali prije svega oni koji na taj način žele biti podrška svojoj sugrađanki. Promocija pitch scenarija je 23. augusta od 12h u Kulturnom centru Bihać.

Promotorica u Zagrebu, sa kojom sam razgovarala, istakla je da je moja priča podsjeća na film “Djevičanski izvor” Ingmara Bergmana. Ponosna sam na sebe, na svoju porodicu, na jednu Zeminu iz malog, ali u srcu velikog grada Velika Kladuša, na svoje dvije mame i zahvalna dragom Bogu za svu hrabrost da ispričam svoju priču“ – navela je za Radio Velika Kladuša autorica knjige Zemina Suljanović čiju tešku životnu priču ćemo uskoro moći gledati i na tv ekranima