Fondacija Mozaik: Uskoro financiranje novih biznisa uz podršku dijaspore i Općine Velika Kladuša

adga

Godišnja konferencija fondacije Mozaik održana je u srijedu, 16. februara u Sarajevu na kojoj je učešće uzela i Općina Velika Kladuša. Ovom prilikom, svečano su potpisani memorandumi o saradnji sa 18 općina i gradova, koje su zajedno sa Fondacijom Mozaik osigurali fond od 1,2 miliona bespovratnih sredstava za osobe iz dijaspore koje žele investirati u biznise u pomenutim općinama.

Među 18 općina koje su ispunile uvjete u skladu sa javnim pozivom fondacije Mozaik je i Općina Velika Kladuša koja će u okviru projekta zajedno sa Fondacijom Mozaik kreirati zajednički Fond sredstava za dijasporu Općine Velika Kladuša te provoditi aktivnosti podrške i financiranja biznisa u periodu 2022.-2023. godina. Ukupna vrijednost fonda za Općinu Velika Kladuša iznosi 44. 000 KM koje su namijenjene za financiranje novih biznisa uz podršku dijaspore Općine Velika Kladuša.

Na konferecijskom panelu, učešće su uzeli Amila Ibričević, rukovoditeljica Programa za ekonomski razvoj pri Ambasadi Švedske, Siroco Messerli, zamjenik šefopćinskog načelnika, a misije i direktor za saradnju u Ambasadi Švicarske te Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik. U ime Općinskog načelnika, Općinski organ uprave Velike Kladuše predstavljao je državni službenik, Senad Šehić.

U okviru projekta biće objavljen „Javni poziv“ za dodjelu bespovratnih sredstava za pokretanje poslovnih poduhvata u Općini Velika Kladuša, a osnovni kriteriji na osnovu kojih aplikat može aplicirati na prijavu su slijedeći:

  • U novu ili postojeću firmu neophodno je ulaganje iz dijaspore u minimalno istom iznosu iz fonda koji će obezbijediti Fondacija Mozaik i Općina Velika Kladuša,
  • Investitor iz dijaspore će biti suvlasnik u firmi u minimalnom iznosu od 25%,
  • Predstavljen biznis plan u kojem se nedvosmisleno vidi ekonomski potencijal,
  • Firma mora biti registrovana u Općini Velika Kladuša koja je potpisnica Memoranduma o saradnji.

Program „Dijaspora“ Fondacije Mozaik uključuje općine/gradove Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Doboj, Gračanica, Gradačac, Jajce, Ključ, Lopare, Ljubinje, Modriča, Novi Grad, Ravno, Tešanj, Usora, Velika Kladuša, Zavidovići i Živinice koji će zajedno obezbijediti sredstva u iznosu od 1.200,000 KM iz kojih će se financirati najmanje 36 biznisa u ovih 18 općina/gradova.