Uskoro i vrtić u prostorijama Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu

vrtić

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u pratnji direktora Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdije Handanovića i glavnog imama Medžlisa IZ Sanski Most Mirze-ef. Žerića, obišao je prostor u kojem će biti smješten budući vrtić „Edeb“, koji će biti smješten u kompleksu sportske dvorane Medrese u Cazinu. Trenutno je u završnoj fazi pribavljanje potrebne dokumentacije i slijed procedura za otvaranje ovakve jedne ustanove. Osnivač vrtića je Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, a ključni kriteriji za rad ovog vrtića bit će struka i kvalitet odgojnog rada.

Muftija Kudić je također obišao prostor u kojem je izvršena zamjena stolarije, s obzirom na to da je Medresa pokrenula akciju zamjene stolarije na cjelokupnom objektu. Ti radovi idu željenom dinamikom.

Dr. Enes Svraka, rukovodilac Odjela za mekteb i mlade, koji je proteklog vikenda boravio u Medresi povodom održavanja kviza „Zekat, Bejtul-mal i dobročinstvo Muhammeda, a.s.“ u organizaciji Ureda za zekat i Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim, također je iskoristio priliku da obiđe prostor budućeg vrtića Medrese.

Direktor medrese prof. Zuhdija Handanović je iskazao veliko zadovoljstvo zbog ovog projekta i predstavio neke pojedinosti u vezi s ovim vrtićem.

„Dugo smo radili na pripremama i saglasnostima koje su neophodne za pokretanje jedne ovakve predškolske ustanove. Kapacitet vrtića u perspektivi može ići i na stotinu djece, s tim da će naš početak biti limitiran na trideset naših mališana koje željno iščekujemo u našim prostorijama. Građevinski radovi na adaptaciji prostora su u velikom zamahu i smatramo da će za vrlo kratko vrijeme sve biti na svom mjestu. Sve što pripremamo želimo da bude po najvišim pedagoškim standarima, a takav ćebiti i kadar koji bude radio sa našom djecom, jer bez kvalitetna materijalno-tehničkih uvjeta i profesionalnog i posvećenog kadra neće biti dobrih rezultata. Predložili smo i naziv „Edeb“, što ima značenje „lijepo ponašanje“, a što je ključna intencija prema kojoj stremimo kako u predškolskom, tako i u srednjoškolskom obrazovanju unutar Islamske zajednice. Zahvaljujem našem cijenjenom muftiji i svima s kojima smo bez ikakvih poteškoća sarađivali na ovom projektu, kako u Islamskoj zajednici, tako i u strukturama obrazovanja Unsko-sanskog kantona.“ – izjavio je direktor Handanović.

Foto: Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“