Uskoro obustava nastave? Obustavljen prijevoz učenika u USK, a u najavi i problem s grijanjem u školama

.
Školske klupe u pojedinim školama u USK-u danas su bile prazne.

 

Od Ministarstva obrazovanja tražili su povećanje od 30% i to već od ovog mjeseca. U resornom ministarstvu ipak podsjećaju na već potpisane ugovore i da se shodno tome ne smije dozvoliti da trpe djeca i nastavni proces.

Više od 60 učenika Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi danas nije prisustvovalo nastavi. Razlog tome je obustavljen prijevoz učenika od pojedinih autoprijevoznika. Osim U Bosanskoj Krupi prijevoz je obustavljen i u Sanskom Mostu, Ključu te dijelom u Cazinu.

U ostalim lokalnim zajednicama nema ovakvih problema. Prijevoznici od ministarstva traže povećanje cijena troškova za 30%. Resorni ministar Almin Hopovac podsjeća da prijevoznici imaju potpisane ugovore sa ovim ministarstvom i da shodno tome ne smiju dozvoliti da trpe djeca i nastavni proces.

Škole USK koje se griju na pelet u ozbiljnim problemima

Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona poništilo je raspisani tender o nabavci peleta za grijanje školskih ustanova iz razloga što su dospjele ponude bile višestruko veće od planiranih sredstava za nabavku ovog energenta.

Ministar Hopovac je izjavio kako bi zbog trenutne situacije na tržištu peleta moglo doći i do problema u grijanju ovdašnjih škola.

“Mi smo pokušali nabaviti 672 tone peleta kako bi se omogućilo nesmetano grijanje za ovdašnje obrazovne ustanove. Međutim, zbog trenutne situacije promijenili smo raniju odluku o centralizaciji nabavke energenata, te smo ovlastili škole da svaka za sebe krene u procese nabavke, s tim što smo im doznačili neophodna sredstva. Moram reći kako smo u ozbiljnom problemu kada je riječ o tržištu energenata”, istakao je Hopovac za Nezavisne.

U međuvremenu, neke od škola su pokrenule procedure nabavke peleta, ali je u ovom trenutku krajnje neizvjesno kada bi im energenti mogli biti isporučeni.