Uskoro otvaranje prvog državnog zatvora, prednost imaju zatvorenici koji su odslužili dio kazne zatvora

Home

Uskoro otvaranje prvog državnog zatvora, prednost imaju zatvorenici koji su odslužili dio kazne zatvora


Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je planirano da se tokom ove i početkom 2018. godine krene u fazu popunjavanja kapaciteta Držanog zatvora u Vojkovićima.

Grubeša je, obraćajući se novinarima, podsetio da je izgradnja zatvora u Vojkovićima odavno trebalo da bude završena, ali je zbog sudskog spora podizvođača sa izvođačem radova došlo do totalne obustave radova punih 135 dana u građevinskoj sezoni.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba / RAS Srbija

- Nemamo iskustvo stavljanja zatvora u funkciju. Nama su zatvori još iz doba Austrougarske, zbog čega smo mi iz Ministarstva pravde BiH išli po susednim zemljama da se upoznamo sa njihovim iskustvima - rekao je ministar Grubeša.

On je naglasio da je svestan činjenice da su kazneno-popravni zavodi u Republici Srpskoj i Federaciji /FBiH/ prebukirani, te da će Državni zatvor sa kapacitetima od 350 mesta /300 zatvorenika i 50 pritvorenika/ doprineti poboljšanju situacije.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba / RAS Srbija

Grubeša je podsetio da je izgradnja zatvora u Vojkovićima na 24.000 metara kvadratnih finansirana kreditom Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra, BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacija EU je 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra, donacija Švedske dva miliona evra i SAD 188.000 dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba / RAS Srbija

- Koliko god je izgradnja zatvora velik i skup projekt, posebna pažnja mora se obratiti na zatvorsko osoblje. Ministarstvo pravde BiH je po tom pitanju napravilo Strategiju stavljanja zatvora u funkciju s obzirom da je reč o kompleksnom procesu, koji ne može biti okončan u jednom danu - poručio je Grubeša.

On je naveo da u ovom trenutku Ministarstvo pravde BiH raspolaže sa 31 pritvorskim policajcem, a da je za zatvor visoke bezbednosti neophodno provesti obuku za oko 150 osoba.

- Sada već imamo zatvorenike osuđene pred Sudom BiH, njih oko 260 za koje Ministarstvo pravde BiH plaća izdržavanje kazne u zatvorima u Republici Srpskoj i FBiH. Ne možemo ih prebaciti sve odjednom - rekao je Grubeša.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba / RAS Srbija

Predsednik Suda BiH Ranko Debevec ocenio je da će se stavljanjem u funkciju zatvora u Vojkovićima smanjiti troškovi ove pravosudne istitucije i poboljšati bezbednost.

- Osuđenici se nalaze po raznim kazneno-popravnim domovima širom BiH. Ovaj objekat se nalazi prilično blizu Suda BiH i ima evropske standarde izdržavanja zatvorskih kazni - rekao je Debevec.

On je izrazio uverenje da će zatvor u Vojkovićima imati mogućnosti video-konferencija, te da će omogućiti da u rizičnim situacijama pritvorenici i zatvorenici mogu davati iskaze Sudu i Tužilaštvu BiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba / RAS Srbija

Grubeša i Debevec su istakli da je današnja konferencija za novinare zvanično predstavljanje javnosti kapaciteta zatvora, s obzirom da to neće biti izvodljivo kada se objekat u potpunosti stavi u funkciju, zbog bezbednosnih razloga.

 

(Izvor:blic.rs)

Tagovi
Objavio: Čet, 31/08/2017 - 15:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top