Uskoro ukidanje vanrednog stanja u RS

Milorad Dodik
Govoreći o narednim lokalnim izborima, Dodik je naveo da je novi sastav Centralne izborne komisije (CIK BiH) izabran mimo legalnih procedura i zakona

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da bi uskoro trebalo da bude ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj. 

- Vlada Republike Srpske je spremna da već za desetak dana predloži Narodnoj skupštini ukidanje vanrednog stanja i vraćanje na vanrednu situaciju, što podrazumijeva i skraćenje policijskog časa, kao i ponovni rad određenih privrednih subjekata i uslužnih djelatnosti, naravno uz propisane mjere zaštite - rekao je Dodik za N1.  

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH već u martu donijelo odgovarajuće mjere, da bi se izbjeglo katastrofalno stanje u BiH u vezi sa pandemijom virusa korona.

Rigoroznije mjere

- Očekivali da smo da će virus korona slabiti u prvih četiri, pet nedjelja, ali to se nije desilo. Zdravstvene mjere u početku su bile dobro prihvaćene, ali je postepeno dolazilo do nervoze i zamora kod dijela stanovništva, što je doprinijelo da se uvode rigoroznije mjere, pogotovo zbog proteklih praznika, Vaskrsa i 1. maja - naveo je Dodik.

On je rekao da je iznenađen povećanjem broja zaraženih, jer se očekivala bolja epidemiološka situacija, te najavio da će sve to biti ispitano i donesene nove mjere.

Prema njegovim riječima, evidentan je i pad prihoda u BiH.

- Od očekivanih 230 miliona u aprilu, koje je trebalo da dobijemo u budžet, imaćemo 80 miliona manje", rekao je Dodik i izrazio žaljenje što odobrena sredstva MMF-a stoje na računu i što nisu efektivna, tako da i to usložnjava ukupnu ekonomsku situaciju u BiH.

On je rekao da ne želi da poredi stanje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a što se tiče situacije u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj napomenuo je da posljednjih dana ima mnogo nedobronamjernih izjava i dezinformacija.

- Važno je to da je ukupan broj zaraženih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci daleko manji u procentima nego u regionu. Primarni cilj je bio i to je važno da primarni blok u kovid odjeljenju ne zahvati masovna infekcija zdravstvenih radnika. Ne zna svako upravljati respiratorima - rekao je Dodik, ponavljajući da odaje priznanje medicinski radnicima u Srpskoj za njihov trud i hrabrost.

On je napomenuo da se propisi moraju poštovati, te da niko ne kaže da ne može biti propusta.

- Moguće da je bilo propusta, niko ne kaže, ali ono što je propisano mora se poštovati. Mislim da je previše bilo dezinformacija i nije teško u takvoj situaciji napraviti paniku. U skladištima Fonda zdravstva se nalazi više od sedam miliona maski, šest miliona rukavica. U kovid odjeljenju nije bilo zaraženih medicinskih radnika i u prilog tome govori korištenje zaštitne opreme od početka - dodao je srpski član Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o nabavci mobilne bolnice, Dodik je pojasnio kako je tekao taj proces i uključenost vlasnika firme koja je uvezla elemente bolnice.

On je izrazio zahvalnost za pomoć uvozniku biznismenu Slavenu Ristiću.

Ruska jedinica

- Ja sam mu zahvalan što je pomogao u trenucima kada smo gledali šta se dešava u Italiji i Španiji. On se pojavio sa informacijom da može preusmjeriti donaciju koja je bila spremna za Vijetnam. Mi smo to prihvatili i zahvalni smo za to, mislim da je to dobar potez Vlade Republike Srpske - rekao je Dodik. 

Odgovarajući na pitanje u vezi sa polemikama o angažmanu ruske jedinice za dezinfekciju bolnice u Mostaru i da li Oružane snage BiH imaju potrebnu opremu, Dodik je rekao da Oružane snage BiH "nemaju ništa, pogotovo nemaju specijalnu jedinicu". 

- Ja ću glasati da se udovolji zahtjevu Dragana Čovića, a šta će druga dva člana odlučiti ne znam. Nije dobro da jednoj Rusiji i njenoj želji da pomogne, dolazimo u poziciju da joj objašnjavamo naše odnose. Zatražio sam da se Predsjedništvo BiH izjasni o tome - rekao je srpski član Predsjedništva BiH, odbacujući špekulacije o mogućim subverzivnim djelatnostima. 

On smatra da nema potrebe za politizaciju epidemije, nego da se treba okrenuti evropskom putu BiH, bez OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. 

Govoreći o narednim lokalnim izborima, Dodik je naveo da je novi sastav Centralne izborne komisije (CIK BiH) izabran mimo legalnih procedura i zakona.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da, budući da nije konstituisana vlast na svim nivoima u BiH, nije bilo moguće ni mijenjati sastav CIK-a BiH.

Prema njegovim riječima, raspisivanje izbora u BiH sada je problem, a pomenuo je i zahtjev Hrvata za izmjenama izbornog zakona BiH.

Dodik kaže da je sve vrijeme bio spreman da radi s ciljem postizanja kompromisa .