Ni godinu nakon izbora nećemo imati vlast na državnom nivou?

Predizborna priča i stranački principi kod svih partnera su odavno zaboravljeni

Uslovljavanja za dogovor i formiranje vlasti na državnom, ali i nivou Federacije BiH svakim danom su veća. Milorad Dodik je ponovo odbacio ‘pruženu ruku’ lidera SDA Bakira Izetbegovića o prihvatanju revidiranog nacionalnog plana za NATO, iako javnost, niti opozicione političke stranke uopće znaju šta znači ta Izetbegovićeva ponuda Dodiku.

HNS, ustvari, HDZ najavljuje nove blokade, jer će ‘ubrzo na najvažnijim pozicijama u BiH biti Bošnjaci’ i to urušava koncepciju balansa na kojem leži BiH, aludirajući da će rotacijom u Parlamentu, na čelo Parlamenta BiH od iduće sedmice zasjesti Denis Zvizdić koji će tako u isto vrijeme biti šef i izvršne i zakonodavne vlasti u BiH. Nije to prirodno niti logično, uočiće svako, kao što će uočiti i iritaciju da probleme neuspostavljanja vlasti ukazuje Čović i HDZ, koji su vjerovatno najodgovorniji zašto dosad nemamo formiranu vlast ni na nivou FBiH, niti na nivou BiH. A aktuelna vlast ionako ne radi, sjednica državnog Parlamenta nema dugo, nije puno aktivniji ni Parlament FBiH. Jedino se pokoji opozicioni glas i inicijativa dese u interesu ljudi, kao što su nedavne inicijative mlađih kadrova SDP-a Irfana Čengića i Lane Prlić, ili inicijativa poslanika Nezavisnog bloka Amera Obradovića vezana za izjednačavanje prava na penzionisanje policijskih službenika i osiguravanje veće penzije za ovu kategoriju, što je Vlada FBiH na zadnjoj sjednici morala prihvatiti i konačno regulisati. Osim ovih pojedinačnih pokušaja, nema značajnijeg rada niti akcija u BiH. SDA u svemu ovome prvenstveno čuva stranačke interese i ne žuri im se sa imenovanjem novoga Vijeća ministara jer zastupljenost na najvažnijim funkcijama, kao i broj ministarstava u Vijeću ministara, niti približno neće imati u novom sazivu, koliko imaju u ovom aktuelnom, uključujući i predsjedavajućeg Zvizdića. To su u aktuelnom sazivu 3 pozicije - Zvizdić, Borovac i Osmanović, dok u novom sazivu Vijeća ministara BiH SDA bi imala samo jednu poziciju, jer je ostale dvije morala prepustiti koalicionim partnerima SBB-u Fahrudina Radončića i DF-u Željka Komšića, koji se zasad drži po strani kad je u pitanju forimiranje državne vlasti. Napravili su dogovore i osigurali pozicije za svoje kadrove, pa kad bude vlast, oni su tu.

Predizborna priča i stranački principi kod svih partnera su odavno zaboravljeni, biračima ionako sada ne polažu račune, a do narednih izbora bi se mogla već otvoriti nova tema i ‘borba za zaštitu države i naroda, a protiv dosadašnje loše politike’ koja bi im ponovo mogla donijeti podršku. Tako sada misle partneri u vlasti, koji pokazuju da nemaju rješenje niti viziju da zemlju pokrenu naprijed, a sve je izvjesnije da će godišnjicu od izbora dočekati bez dogovora o novom Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH. A onda možda i narednu godišnjicu i lokalne izbore...

Tako sada misle da će moći, ali činjenica je da i građani imaju svoj plan i da će i oni reći svoje. A ubrzo će nova šansa.

 

Redakcija