Predsjednica Udruženja za obrazovne inicijative 5+ uspješno završila trening za vođenje SMART’Y radionica

Sanela Mujić, predsjednica Uduženja za obrazovne inicijative 5+ uspješno je završila četvorodnevni trening za vođenje SMART’Y radionica održan u Sarajevu 21-25. Jula 2019.godine, koji je imao za cilj osposobljavanje stručnjaka iz domena obrazovanja za vođenje ovih radionica sa mladima u riziku.

Činom završetka treninga stekla je uvjete da svoja znanja i vještine s ovog treninga može primjeniti kao facilitator „SMART Youth program“ (SMART’Y) u radu s mladima na području grada Cazina. SMART’Y radionice za mlade imaju za cilj razovj i unaprjeđenje životnih i ‘mekih’ vještina, čija je osnovna fukncija prevencija društveno neprihvatljivih ponašanja, ali i razvoj protektivnih faktora.

SMART’Y radionice će se implementirati, pored grada Cazina, u 14 lokalnih zajednica u BiH, a mladi će kroz individualni i interaktivan rad imati priliku unaprijediti i raditi na nekoliko bitnih aspekata razvoja životnih vještina, koje u svakom slučaju doprinose očuvanju mentalnog zdravlja pojedinca, te promicanje prosocijalnih vrijednosti.

Image

SMART’Y metodologija razvijena je od strane IOM, a u sklopu treninga su educirani profesionalci koji imaju iskustva u radu sa navedenom populacijom, kroz formalno i neformalno obrazovanje.

U narednom periodu, facilitatorski tim iz Cazina će na području grada Cazina, realizirati dva ciklusa ovih radionica.