Ustavni sud BiH prolongirao odluku o tome može li Srbija praviti hidroelektranu kod Foče

.
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je jučer i danas razmatrao zahtjev bh. parlamentaraca o poništavanju odluke Vlade RS-a o davanju koncesije za izgradnju hidroelektrane na Drini. Jučer je ovaj sud Komisiji za koncesije produžio rok za rješavanje spora, a danas su trebali odlučivati o privremenoj mjeri, što se nije dogodilo.

Na drugom danu Plenarne sjednice Ustavnog suda BiH dogovoreno je da odlučivanje o privremenoj mjeri bude odgođeno do januara 2022. godine, kada je planirana naredna sjednica ovog suda. Do tada će od učesnika u postupku sud zatražiti relevantne podatke u vezi s donošenjem odluke u ovom predmetu.

Inače, ovaj spor između BiH i Srbije je nastao zbog toga što odluke o državnoj imovini može donositi samo državni nivo, a entitetska vlada je koncesiju za izgradnju Buk-bijele dodijelila bez ikakvog konsultovanja s državom BiH.

Ovo se već jednom našlo na Ustavnom sudu BiH, u junu ove godine. Tada je zatraženo formiranje Komisije za koncesije, koja bi o ovome donijela odluku u roku od tri mjeseca. S obzirom na to da je rok prošao, iz Ustavnog suda BiH su jučer odlučili produžiti ga za dodatnih šest mjeseci.

"U ovom predmetu Ustavni sud je donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije izvršila djelomičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 16/20 od 16. jula 2021. godine. Na zahtjev komisije, ovim rješenjem Ustavni sud BiH je produžio rok komisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda BiH za daljnjih šest mjeseci od dana dostavljanja ovog rješenja", stoji u odluci.

FOTO: KLIX