Usvaja se rezolucija o povlačenju naziva institucija po imenima zločinaca

Rezolucija o osudi i povlačenju naziva javnih institucija u BiH po imenima pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca biće na dnevnom redu vanredne sjednice Predstavničkog doma FBiH, koja je zakazana za 13. maj. Rezoluciju je iniciralo 12 udruženja.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović vjeruje da će federalni poslanici usvojiti rezoluciju.

"Sudeći po stavovima predstavnka parlamentarnih stranaka u FBiH, mislim da ne bi trebalo biti problema. Očekujemo čak da rezolucija bude jednoglasno usvojena", kaže Tahirović za Vijesti.ba. 

On podsjeća da su pomenuta udruženja ranije na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputila pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

"Inicijativa je otišla i na adresu Narodne skupštine RS. No, svjesni smo da to neće biti prihvaćeno, kao ni na nivou BiH, jer poslanici i delegati iz RS nisu spremni da je prihvate", navodi Tahirović, te dodaje da će inicijativa biti upućena prema kantonima, kao i da očekuje da će kantonalne skupštine usvojiti predloženu rezoluciju. 

Naš sagovornik svjestan je da rezolucija nije pravno obavezujuća, ali naglašava da predstavlja stvar dobre volje.

"Ako imamo dobru volju, onda nam nije potreban zakon, odnosno represija kako bismo nekoga tjerali na nešto. Rezolucijom želimo ukazati na činjenicu da se radi o faktima koje je utvrdio međunarodni sud, a ne sud neke političke partije ili nekog naroda. Riječ je o UN-ovom sudu, a sve zemlje regije su članice UN-a. Logično bi bilo da prihvatamo odluke međunarodnog suda, ali postoji činjenica je da postoji opstrukcija", naglašava predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Kada će BiH na državnom nivou dobiti zakon o zabrani negiranja genocida, pitanje je, kaže, "na dugom štapu".

"S obzirom na presudu Karadžiću, ovo su naši pokušaji da određene činjenice budu prihvaćene. Smatramo da naprijed možemo ići samo prihvatajući odgovornost i presude međunarodnih sudova. Samo na taj način možemo graditi bolju budućnost i nadati se boljim danima", kategoričan je Tahirović. 

Prema njegovim rijeima, cilj predložene rezolucije je da se barem jedan dio BiH približi evropskim i svjetski zemljama koje su usvojile isti ili sličan dokument.

"Želimo se približiti Evropi, odnosno cijelom svijetu, koji su usvojili rezoluciju i prihvatili činjenice koje je potvrdio Haški tribunal i Međunarodni sud pravde", zaključuje Tahirović u razgovoru za Vijesti.ba.

Predloženom rezolucijom se osuđuje i traži povlačenje anticivilizacijske odluke o davanju naziva javnim institucijama u BiH po imenima pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, davanje imena studentskom domu po osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kao i povlačenje odluka o odlikovanju svih presuđenih ratnih zločinaca. Predstavnički dom FBiH bi, pored osude, zatražio od Ureda visokog predstavnika u BiH i drugih predstavnika međunarodne zajednice da sankcioniraju ovako ponašanje kojim se afirmiraju ratni zločinci, te onemogućava izgradnja mira, stabilnosti i pomirenja među narodima u našoj zemlji.

Prijedlog rezolucije potpisala su sljedeća udruženja: Udruženje Pokret majke enklave Srebrenice u Žepe, Savez logoraša BiH, Udruženje-Žena žrtva rata, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Udruženje nestalih općine Vogošća, Udruženje zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje logoraša Prijedor 92, Udruženje žena Podrinja, Organizacije porodica šehida, poginulih boraca, nestalih osoba Vrbanja Kotor-Varoš, Udruženje nestalih Ilijaš i Udruženje žena Srebrenice.