Usvojen "korona zakon" u Federaciji BiH

BREAKING
Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Federaciji BiH. Za zakon je u prvobitnom izjašnjavanju glasao 31 delegat, 16 protiv i jedan suzdržan.

Međutim, delegat Igor Stojanović tražio je pojedinačno izjašnjavanje. Nakon ponovljenog glasanja, 32 delegata su bila za, protiv je bilo 15 i tri su bila suzdržana.

Donošenje tog zakona, poznatijeg kao 'korona zakon', predloženo je kako bi se jednom sinhoniziranom akcijom prepoznale sredine na području Federacije BiH koje su najviše pogođene pandemijom.

Zakon predviđa subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Propisuje ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti. Za primjenu ovog zakona planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, a to je predviđeno usvojenim rebalansom ovogodišnjeg budžeta FBiH.