Usvojen prijedlog za donošenje novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) na današnjoj sjednici usvojilo je inicijativu za donošenje novog Zakona o VSTV-u.

Ova inicijativa u obliku prijedloga zakona bit će u ponedjeljak (2. jula) predstavljena na ministarskom sastanku Strukturalnog dijaloga za reformu pravosuđa BiH.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija izrazio je zadovoljstvo proteklim radom svih članova Vijeća.

- Zaista smo u jednom rekordnom roku ispunili naše obaveze iz Akcionog plana za implementaciju preporuka Evropske komisije. Danas smo usvojili inicijativu za donošenje novog Zakona o VSTV-u kao jedan cjelovit dokument koji sadrži zaista veliki broj odredbi koje na potpuno drugačiji način uređuju mnoge stvari - pojasnio je Tegeltija.

Dodao je da je ovaj zakon sveobuhvatan te da uključuje odredbe koje nisu bile obuhvaćene preporukama EK.

- Opći dio zakona koji se odnosi na sastav, broj i mandat članova Vijeća nije obuhvaćen preporukama, a izazvao je i najviše polemike zbog rizika koji nosi. Prije svega je to nepostojanje ustavnih garancija za zaštitu nezavisnosti pravosuđa. Mi i dalje jednoglasno ističemo rezerve u pogledu tog dijela zakona - naglasio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon će svakako biti značajan doprinos približavanju BiH Evropskoj uniji u dijelu koji se odnosi na vladavinu prava.