Usvojena deklaracija u Parlamentu FBiH: Hrvatska da hitno izmijeni svoj izborni zakon

.
Većina stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (SDP, SDA, DF, NS, SBB, PDA, NES i Koalicija Država) usaglasilo je tekst Deklaracije o zaštiti multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

Deklaracija je usvojena sa 57 glasova "za" i 12 HDZ-ovih glasova protiv.

Između ostalog, u tekstu se pozivaju vlasti Hrvatske da u skladu sa presudom Ustavnog suda Hrvatske izmjene svoj izborni zakon.

"Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH osuđuje kontinuirane tendencije i političke prijedloge i inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili van Bosne i Hercegovine, koje za cilj imaju uspostavu sistema etno-teritorijalne supremacije i obespravljenja manjinski zastupljenih etničkih skupina na pojedinim dijelovima državne teritorije i teritorije Federacije BiH, a koje dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine", stoji u tekstu deklaracije.

S tim u vezi Predstavnički dom PFBiH u deklaraciji poziva sve domaće i međunarodne institucije, a naročito OHR, vlade država potpisnica Dejtonskog sporazuma, te EU i članice PIC-a da se suzdrže od poduzimanja svih oblika djelovanja koji predstavljaju kršenje evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH, odredaba Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima UN-a, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima UN-a, te nepoštivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da odustane od nametanja odluke kojom bi bio prekršen Ustav Bosne i Hercegovine, te svih pet iznad navedenih presuda Evropskog suda za ljudska prava, čija implementacija je Ustavom države definirana kao prioritet u odnosu na sve druge pravne akte", navodi se.

Predstavnički dom također poziva sve potisnice Dejtonskog sporazuma na dosljednju primjenu odredbi kojima su se sve strane obavezale da neće ugrožavati teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

"Svaki postupak Visokog predstavnika u smjeru intervencije u ustavu, posebno u smislu kršenja navedenih odredbi, izlaženje je izvan okvira njegovih nadležnosti i Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini", navodi se.

Pozivaju se vlasti u Hrvatskoj da prestanu sa javnim i aktivnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i zagovaranjem nametanja odluke koja je u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavom BiH.

Dodatno Hrvatska se poziva da izmjeni svoj Izborni zakon u skladu s presudom Ustavnog suda Hrvatske.

"Pozivamo vlasti ove susjedne države da učine sve kako bi svojim građanima osigurali jednakopravnost, te da jednake principe kojim je uslovljen "opći demokratski karakter izbora" promiču i izvan svojih granica.

 

Foto:Arhiv