HEFTIČNJAK: Usvojena rezolucija o genocidu: Neka Vučićeva Srbija ovako ''pobjeđuje'' još 100 godina

heft259

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u. Analiziramo kako zvanična Srbija svaki svoj poraz slavi kao pobjedu. 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Srbija je aktivirala dvije globalno jake sile Rusiju i Kinu da je brane od nečega za što ih niko nije optuživao i dok su svi govorili da rezolucija ni jednom riječju ne spominje Srbiju i srpski narod, Vučić i njegovi medijski trabanti su to predstavili da oni ''nisu genocidni narod''. Svi drugi su govorili da to niko i ne govori, osim Vučića, Dodika i zvaničnika Srbije i RS-a. Oni su jedini valjda vidjeli da su genocidni. Naravno nema genocidnih naroda, ali ima politike i pojedinaca koji su izvršili genocid u Srebrenici 1995. To spomenuta rezolucija nije utvrdila, nego presude međunarodnih i domaćih sudova, a UN su donijeli odluku da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid. Sto puta izgovorena laž postaje istina i to je geslo zvanične Srbije i njenog predsjedika. Osim što se javno brukao negirajući genocid, čitav civilizirani svijet i Evropa, osim Orbanove Mađarske, glasali su za rezoluciju i brojevi na kraju krajeva nisu bitni, nego pijetet i poštovanje prema žrtvama genocida i njihovim porodicama, a to je UN utvrdio, bez obzira na to što je Srbija sramno lobirala, pa čak i plaćala da se negira genocid što je primjer s Hondurasom kojem su platili 500 hiljada dolara da budu uzdržani. 

 

Neka Vučić i njegova Srbija ovako ''pobjeđuju'' još 100 godina, jer se samo sramote a društvo i srpski narod drže u kolektivnoj frustraciji, pa mnogi odlaze i vjeruju da je zapad jedino rješenje za budućnost. Srbija se prazni, a posebno će oslabiti kada ostane bez važne finansijske podrške Njemačke i EU, jer su do sada igrali na dvije stolice. Sad igraju s Rusima i u ovakvim geopolitičkim okolnostima to znači potpuno igranje na krivu kartu, na izolaciju i siromaštvo. Kad je bilo Svjetsko prvenstvo u Brazilu, javna televizija Sjeverne Koreje je objavila da je njihova zemlja očekivano obranila naslov prvaka svijeta u fudbalu savladavši Brazil s 8:1 u finalu na Maracani. Što dovoljno govori i šizofrenosti režima Kim Jong-un, ali zar se tako nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici ne ponaša i Aleksandar Vučić i skoro čitava Srbija. Oni svoj faktički poraz slave kao pobjedu. Kao što su to radili i s Kosovskom bitkom iz 1389. I tako stoljećima, laž je istina, poraz je pobjeda. Sramota za Srbiju. I niko ih neće kao društvo unazaditi kao Vučić i njegove laži. Neka tako nastavi još 100 godina. Samo naprijed.