Uticaj pandemije na rad i aktivnosti Pedagoškog zavoda USK

asd
Pandemija koronavirusa uticala je i na rad, odnosno ograničila je i smanjila aktivnosti Pedagoškog zavoda Unsko sanskog kantona.

Prema riječima stručnog saradnika u ovoj kantonalnoj javnoj ustanovi Harisa Smajića u proteklih godinu dana bilo je manje organiziranih stručnih usavršavanja nastavnika i  saradnika, a većina seminara i radionica održavala se online putem što je uticalo i na njihov kvalitet. Isto tako, otkazane su i neke aktivnosti u potpunosti, kao što je Smotra sposobnosti znanja, stvaralaštva i sporta.

Kako Smajić ističe pandemija je uticala i utiče na obrazovanje, i posljedice će se tek vidjeti i znati u budućnosti. „Naše obrazovanje i obrazovni sistem su i prije pandemije trebali reformu, a koronavirus je dodatno pogoršao stanje.  Iako su se svi učesnici nastavnog procesa brzo prilagodili novonastaloj situaciji, učenici su propustili određene nastavne sadržaje koji će uticati na daljnji tok obrazovanja“ , kaže Smajić.

Smajić dodaje da se čeka reforma nastavnog plana i programa kojom se teži da se znanje temelji na ishodima učenja. Reforme nastavnog plana i program  predlaže Zavod, a za njih je nadležno resorno ministarstvo.