Utvrđeni rezultati lokalnih izbora u Velikoj Kladuši, žalbe u naredna tri dana

Velika Kladuša lokalni izbori
Na 94. Sjednici održanoj danas, Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) fonijela je Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

 

Prema utvrđenim rezultatima glasanja građana Velike Kladuše, načelnik općine Velika Kladuše u naredne četiri godine je Fikret Abdić kao kandidat Laburističke stranke BiH.

Prema rezultatima glasanja za općinsko vijeće velike Kladuše situacija je sljedeća: Laburističkoj stranci BiH pripada 12 mandata, pet mandata pripalo je Stranci demokratske akcije BiH, a tri mandata Koaliciji SDP-KSPP, dok će po dva mandata imati DNZ Krajiška stranka, Narod i pravda, Naša stranka  i A-SDA BiH.

Dani 06., 07. i 08.12.2020. godine su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, ukoliko se za to ispune zakonom predviđeni uslovi, kao što su:

  1. -da je zahtjev podnesen u pisanoj formi i da ga je potpisao akreditirani posmatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mjestu, nezavisni kandidat, predsjednik političke stranke ili bilo koji od predsjednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju ili općinska izborna komisija;
  2. -da su u zahtjevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uklјučujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni;
  3. -da je u zahtjevu naveden približan broj glasačkih listića za koje se vjeruje da nisu ispravni;
  4. -da je u zahtjevu navedeno kako bi ta povreda zakona utjecala na izborne rezultate
  5. -da je zahtjev podnesen Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od tri dana od dana kada je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene izborne rezultate.

Centralna izborna komisija BiH može i po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića.