Uvoz radne snage: Filipinke osvajaju trgovine, a kolege ih hvale

.

U posljednje vrijeme, sve češće se u trgovinama širom Hrvatske mogu vidjeti strane radnice koje su se pridružile domaćoj radnoj snazi. Ove radnice dolaze iz različitih dijelova svijeta, poput Nepala i Filipina, te su došle u Hrvatsku kako bi radile u maloprodajnom sektoru.

Jedna od radnica na tržnici na Plokitama, koju Splićani godinama zovu “pazarić na Sućidru”, dolazi s Filipina. Iako je tek nedavno stigla, već je započela s radom punom energijom. Njezine kolege opisuju je kao predanu radnicu koja se ne zaustavlja od prvog do posljednjeg trenutka na poslu. Iako još uvijek uči jezik, trudi se komunicirati na engleskom i prilagoditi se novom radnom okruženju.

Prije njihovog dolaska, situacija s brojem zaposlenica u trgovinama bila je izazovna. Međutim, dolazak stranih radnica donio je olakšanje i rasteretio domaću radnu snagu, posebno tokom ljetnih mjeseci kada je broj kupaca znatno veći.

Rozana Ana Duplančić, zaposlenica u splitskom regionalnom uredu Sindikata trgovine Hrvatske (STH), ističe da su iskustva s stranim radnicama uglavnom pozitivna. Iako postoje izazovi poput jezične barijere i prilagodbe na novu radnu okolinu, većina stranih radnica pokazuje predanost i stabilnost u radu.

Prema Duplančićevim riječima, žene su često stabilnije od muškaraca kada je u pitanju radna migracija. Njihov dolazak u radno okruženje donosi element stabilnosti, što je posebno važno u sektoru maloprodaje.

Iako su došle iz različitih kultura i običaja, strane radnice pokazuju sposobnost prilagodbe i spremnost za rad. Sindikat trgovine Hrvatske uvijek ima isti stav prema radnicima, bez obzira na njihovo porijeklo – radnik treba biti sposoban obavljati posao na svom radnom mjestu.

Uprkos pozitivnim iskustvima, Duplančić ističe da se postavlja pitanje jednakih uslova za domaće i strane radnike u trgovini. Važno je osigurati da svi radnici imaju jednake mogućnosti i uslove rada.