Uz folklor, kolo i pjesmu, “Krajiška sofra” podsjetila na miris i okus tradicije

g

Miris svježe pečenog somuna, zlatne i hrskave kore koja samo čeka da se razlomi i da je nestane na brzinu. Ti mirisi nas podsjete na vrijedne ruke koje iz ničega stvaraju okuse i mirise koji se pamte. 

Zbog brzine života na taj osjećaj smo pomalo zaboravili, ali smo u okviru “Kladuškog ljeta 2022” i “Krajiške sofre” imali priliku da vratimo malo vrijeme unazad i da uživamo u onom što je bilo ne tako davno. Zahvaljujući vrijednim rukama naših sugrađanki iz velikokladuških mjesnih zajednica, prisjetili smo se tih mirisa, boja i okusa…

Brojni građani uživali su u okusu starih tradicionalnih jela koja su se pripremala onako iz glave, bez nekog posebnog recepta. Upravo je to krasilo, ali i dalje krasi naš kraj po čemu smo i dalje prepoznatljivi. Na Krajiškoj sofri tako je odana počast svim vrijednim Kladuščankama koje su kroz teret vremena prenosile tradiciju kladuške i krajiške kuhinje i koje su čuvale i čuvaju od zaborava stara tradicionalna jela, koja su nas othranila i za koje imamo obavezu da ih sačuvamo za generacije poslije nas.

Ovu noć Kladuškog ljeta, osim Krajiške sofre, obogatili su tradicionalnom igrom i pjesmom „Kladuški bećari“ i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Biser“ koji svojim koreografijama, nošnjama i igrom pronose tradiciju i običaje našeg kraja širom svijeta. Nakon njihovog nastupa, na Trgu je zaigrano i kolo, kako bi prikladno uz ples okončali još jedno lijepo druženje na manifestaciji “Kladuško ljeto 2022”.