fbpx Užasne prijetnje nakon napada na autobus Borussije: 22. aprila poteći će šarena krv

Užasne prijetnje nakon napada na autobus Borussije: 22. aprila poteći će šarena krv

Home

Užasne prijetnje nakon napada na autobus Borussije: 22. aprila poteći će šarena krv


Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu ispituje vjerodostojnost novog pisma u kojem se preuzima odgovornost za napad na igrače Borussije iz Dortmunda, ali i u kojem se istovremeno najavljuju novi napadi, između ostalog, i na proteste uperene protiv desno populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) 22.aprila u Koelnu, javljaju njemački mediji u subotu.

"Moramo svaku prijetnju uzeti ozbiljno s obzirom na to da još ne raspolažemo čvrstim indicijama o pozadini napada na autobus s igračima Borussije Dortmunda", rečeno je iz sigurnosnih izvora berlinskom dnevniku Tagesspiegel, čija je redakcija i primila najnovije pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad u utorak, a sadržaj upućuje na desno radikalnu pozadinu.

U anonimnom e-mailu, koji je redakcija Tagesspiegela zaprimila još u četvrtak navečer, "poziva se na Adolfa Hitlera" te se kritikuje politika multikulturnog društva, posebno politika vlade Angele Merkel o izbjeglicama. U e-mailu se nadalje prijeti novim napadima te se ističe kako je napad na Borussiju bio "tek početak".

"22. aprila će poteći šarena krv", stoji u pismu, a istražitelji to povezuju s velikim protestom protiv desnog populizma koji bi se sljedeće subote trebao pod sloganom "Šareno protiv smeđeg" (pri čemu se smeđa doživljava kao boja nacionalsocijalista i njihovih ideoloških nasljednika) održati u Koelnu. Povod protestima je stranačka konvencija AfD-a koja se 22. aprila održava u Koelnu.

Istražitelji smatraju kako je moguće da se radi o nekome ko želi iskoristiti pozornost javnosti nakon napada u utorak, ali uprkos tome temeljito istražuju pozadinu.

Ovo je već treće pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad na Dortmundove igrače. Prvi dopis s navodno lijevo-ekstremističkom pozadinom istražitelji su brzo okarakterizirali kao lažan. Ali istražitelji u međuvremenu "opravdano sumnjaju" i u vjerodostojnost tri pisma istog sadržaja koja su pronađena u blizini napada i u kojima odgovornost preuzima ISIS.

Dvojica muškaraca koji su uhapšeni u srijedu u međuvremenu se više ne povezuju s napadom. U eksplozivnom napadu u utorak navečer na autobus igrača Borussije povrijeđen je jedan igrač Marc Bartra i jedan policajac iz pratnje.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 15/04/2017 - 12:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top