Uzbuna u Sarajevu zbog zagađenja zraka: Vlada proglašava hitne mjere

,

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o proglašenju epizode “Uzbune” zbog prekomjernog zagađenja zraka u određenim općinama, uključujući Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Ilidžu.

Ova hitna mjera poduzeta je kako bi se zaštitilo zdravlje građana od visokih koncentracija PM10 čestica.

U izvještaju Stručnog tijela za praćenje zagađenja zraka naglašeno je da su prosječne dnevne vrijednosti PM10 premašile 200 mikrograma po metru kubnom čestica na mjerenoj stanici Bjelave, što je iznad praga za proglašenje “Uzbune”.


Vlada naređuje provedbu interventnih mjera koje uključuju zabranu vožnje vozila s motorima norme EURO3 i nižom te obustavu tehnoloških procesa koji doprinose emisijama prašine. Tokom “Uzbune” također će se povećati kapaciteti javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuje okolinu.

Odlukom Vlade, naređuje se obveznicima primjene ovog plana da provode propisane interventne mjere koje su u funkciji zaštite zdravlja stanovništva i smanjenja emisija zagađujućih čestica, a to su opšine, resorna kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, saobraćaja, obrazovanja, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, javna komunalna preduzeća i zavodi, pravna i fizička lica, privredni subjekti, postrojenja za sagorijevanje i tehnoloških postrojenja, te proizvođači toplotne energije.

Tokom “Uzbune”, zabranjuje se svim fizičkim i pravnim licima da voze automobile i teretna vozila čiji motori imaju normu EURO3 i manju. Za praćenje provođenja ove mjere su zaduženi Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Takođe se privremeno zaustavljaju svi tehnološki procesi koji rezultiraju emisijama prašine u vazduh, gdje je to tehnički izvodivo, odnosno ako tehnološki procesi omogućavaju zaustavljanje.

U slučaju da zbog karakteristika tehnološkog procesa nije moguće njihovo potpuno zaustavljanje, iste je potrebno svesti na tehnički minimum. Okolišna inspekcija KUIP-a je zadužena za praćenje provođenja ove mjere.

Epizoda Uzbune propisuje i maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okoliš, kao i obezbjeđenje besplatnog javnog prevoza ili subvencioniranja voznih karti tokom trajanja te epizode. Nosilac ove mjere je Ministarstvo saobraćaja KS.