UŽIVO Italija uvela nove drastične mjere, radit će samo ljekarne i dućani

zarazeno
TALIJANSKI premijer Giuseppe Conte ranije danas je na svojem Facebooku najavio kako će se u 21:40 obratiti javnosti s važnim informacijama.

Njegovo obraćanje pratit ćemo uživo na Indexu.

Podsjetimo, ranije tijekom dana su diljem Italije stizali pozivi da se mjere dodatno pooštre i da se zatvori gotovo sve osim neophodnih trgovina za funkcioniranje ljudi te ljekarni i bolnica.

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.

21:52 Conte je rekao kako je posebno važna proizvodnja svih potrepština za bolnice i posebno za intenzivnu njegu.

"Važno je da znamo da je nas 60 milijuna dio jedne velike zajednice i kako je to snaga naše zemlje, zajednica pojedinaca", rekao je.

"Zajedno ćemo pobijediti", zaključio je.

21:47 "Ovo je borba koja predstavlja velik test našoj naciji. Od izbora koje smo imali, nakon razgovora sa svim ministrima i sa mojom savješću sam odlučio da je na prvom mjestu zdravlja svih Talijana", rekao je.

"Uvođenje crvene zone bilo je prva mjera. Danas je jasno da postupno moramo nastaviti dalje dok svi ne shvare u kakvom teškom trenutku živimo. Poduzimamo korak dalje. Italija će uvijek ostati jedinstvena zona, ali sada zatvaramo sve trgovačke djelatnosti, ostaju raditi osnovne djellatnosti poput ljekarni i prehrambenih lanaca", rekao je i dodao kako se zatvaraju svi restorani, pabovi i slične djelatnosti.

Dodao je kako će biti dostupne bankarske i financijske usluge kako i usluge prijevoza. Omogućit će se i rad poljoprivrednim djelatnicima koji prehranjuju Italiju, a otvorene mogu ostati i tvornice.

"Važno je biti savjestan i znati da smo postepeno počeli mijenjati svoje navike. Efekte naših velikih napora ćemo vidjeti tek za par tjedana. Ne možemo već sutra očekivati rezultate i to je jako važno", rekao je.

Dodao je da ako brojevi nastave rasti ne znači da se treba odustati od ovih mjera.

"Moramo biit lucidni, rigorozni i odgovorni", dodao je.

21:45 Conte je najprije svim Talijanima zahvalio na žrtvi koju podnose u crenoj zoni i karanteni. "Cijeli svijet gleda u nas"; rekao je i dodao kako Italija postaje uzor svima drugima iz dana u dan.

Uskoro opširnije...