Uznemirujuće saopćenje bh. Ministarstva: Spremite se na najgore…

slika
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je ukazao na djelovanje nadležnih po pitanju koronavirusa ili COVID-19.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić je poručila da su nadležni spremni po ovom pitanju dodavši:

“Nema panike.”

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je podsjetila da se skoro mjesec dana, kako je rekla, kontinuirano radi.

Prema njenim riječima, za očekivati je da se koronavirus pojavi i u Bosni i Hercegovini.

“Potvrđenih slučajeva u Bosni i Hercegovini nema. Državljani Kine su bili pod zdravstvenim nadzorom. Bili smo u prilici vidjeti kako to funkcionira. Mi smo zadovoljni”, naglasila je.

Ocijenila je da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bio spreman za prihvat pacijenata.

Kako je kazala Pilav, kako se bude mijenjala epidemiološka situacija u regiji, tako će se mijenjati postupci djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Ukazano je na značaj samoizolacije, što podrazumijeva ograničavanje kretanja. Posebno se to odnosi na građane koji dolaze, kako je navedeno, iz kritičnih područja. Kako je objašnjeno, cilj je time smanjiti broj kontakata s drugim ljudima. Građani su pozvani da se obrate nadležnim po ovom pitanju.

Također se podsjetilo na važnost higijene kao prevencije za nastanak virusa.

Direktor Hitne pomoći Sarajevo Adem Zalihić je naglasio i da mediji moraju shvatiti nastalu situaciju. Poručio je da institucija na čijem je čelu u potpunosti na raspolaganju građanima.