Uzrok svake druge smrti u BiH su kardiovaskularne bolesti

.
Statistika otkriva da godišnje skoro deset miliona ljudi umire od akutnih infarkata, što ga čini vodećim uzrokom smrti u svijetu. Ovaj zabrinjavajući trend također se odražava i u Bosni i Hercegovini.

 

Povišene vrijednosti šećera u krvi, visok nivo lošeg holesterola i povišen krvni pritisak mogu dovesti do ozbiljnih srčanih problema, uključujući dijabetes i druge bolesti srca. Kardiovaskularne bolesti su uzrok svake druge smrti u Bosni i Hercegovini, s infarktom srca kao vodećim uzrokom smrtnosti.

Svjetski dan srca – “Koristi srce, upoznaj srce”.

Tokom prošle godine u RS, od bolesti srca ili bolesti vezanih uz probleme sa srcem umrlo je 5.531 osoba. U FBIH taj broj je skoro duplo veći 10.449.

Na prvom mjestu uzročnika – genetika, starost, spol i trenutno zdravlje. Puno je više faktora na koje se može utjecati.

Brojke su alarmantne, ali važno je napomenuti da postoji niz faktora na koje se može utjecati kako bi se smanjila stopa obolijevanja od srčanih bolesti. Osim genetike, starosti i spola, zdrav stil života i pravilna prehrana mogu značajno doprinijeti prevenciji. Svijest o važnosti redovnih kontrola, praćenju zdravstvenih parametara i aktivnom sudjelovanju u očuvanju zdravlja srca ključni su koraci prema borbi protiv srčanih bolesti.