Vakcina protiv Covid-19 proizvođača Pfizer je 90 posto efikasna

Pfizer
Rani uvid u podatke iz vakcine proizvođača lijekova Pfizer pokazuje njenu učinkovitost od 90% što je mnogo bolje od očekivanog.

 

Tzv. privemena analiza proučavala je prva 94 potvrđena slučaja Covid-19 među vise od 43 000 dobrovoljaca koji su dobili ili dvije doze vakcine ili placebo te se otkrilo da manje od 10 posto infekcija bilo kod sudionika koji su dobili vakcinu. Više od 90 posto slučajeva bilo je kod ljudi koji su dobili placebo.

Kako piše CNN, konačni cilj ispitivanja je postići 164 potvrđena slučaja infekcije koronavirusom, a cjepivo je pružalo zaštitu sedam dana nakon druge doze i 28 dana nakon početne doze cjepiva.

Nakon što su volonteri dva mjeseca nadzirani nakon što su dobili drugu dozu vakcine, na zahtjev FDA, farmaceutski gigant je rekao da planira zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lijekove.

Od nedjelje je 38.955 dobrovoljaca primilo drugu dozu vakcine. Kompanija kaže da 42 posto međunarodnih i 30 posto američkih web lokacija uključuju dobrovoljce rasne i etničke pripadnosti, a vezano je za ispitivanje faze 3 vakcine Pfizer napravljenom s njemačkim partnerom BioNTech, a od 27. jula sudjelovalo je 43.538 sudionika.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je u izjavi da je učinjen značajan korak bliže pružanju ljudima širom svijeta prijeko potrebnog napretka koji će pomoći u zaustavljanju ove globalne zdravstvene krize.

FDA je izjavila da bi očekivala najmanje 50 posto efikasnosti bilo koje cjepiva protiv koronavirusa.

Pfizer kaže da je svojoj studiji dodao sekundarnu krajnju tačku. Procjenjivat će da li cjepiva štite ljude od teške bolesti Covid-19 i može li cjepivo pružiti dugoročnu zaštitu od bolesti Covid-19, čak i kod pacijenata koji su ranije bili zaraženi.