Valentin Inzko: VSTV ne doprinosi povjerenju u pravosuđe

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sastali su se u Sarajevu početkom sedmice te još jednom potvrdili svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i suverene države, koju čine dva entiteta.

Bosni i Hercegovini treba vlast koja će se uhvatiti ukoštac sa suštinskim reformama i omogućiti vladavinu prava u zemlji. Nije dovoljna deklarativna volja za pridruživanje Evropskoj uniji - PIC želi konkretne poteze, prenosi Oslobođenje.

Granice se neće mijenjati

Oružane snage BiH su jedina odbrambena struktura ove zemlje, naglašeno je, uz jasne zahtjeve da se prekriže jačanja rezervnih policijskih sastava. Promjene izbornog zakonodavstva su poželjne, ali u skladu sa međunarodnim standardima, i valja ih ubrzati da bi se i u Mostaru glasalo 2020.

Uz nezaobilaznu presudu Sejdić-Finci, date su upute i za ponašanje tokom migrantske krize, a - zvuči poznato - od BiH se očekuje borba protiv korupcije i jačanje pravosuđa. Zakon o VSTV-u valja hitno mijenjati kako bi se “Vijeće uredilo na način koji garantira profesionalnost i odgovornost svih njegovih članova”, a neophodno je osigurati slobodu i nezavisnost medija, te podržati profesionalne i odgovorne medije. Visoki predstavnik i njegov Ured dobili su punu podršku, pa je Valentin Inzko tražen sugovornik.

 

Stiče se dojam da je Upravni odbor PIC-a ovaj put bio nešto konkretniji, no moja je dilema kako od vodeće tri nacionalne partije - SNSD-a, HDZ-a i SDA - koje su bukvalno prozvane, istina količinski upravo ovim redom, zbog politika koje produbljuju jaz među ljudima očekujete da preko noći promijene retoriku? Šta će se desiti ako to ne učine?

 

- Političari koje spominjete moraju izabrati, a biraju između usvajanja reformi koje su neophodne za pridruživanje BiH Evropskoj uniji i nastavljanja svoje nacionalističke politike kojom se produbljuje podjele, čime se osigurava stagnacija, a građani se primoravaju da napuste BiH.

Ukoliko ovi političari nastave, po svemu sudeći, preferirati nacionalističku retoriku i politiku koja vodi u daljnje podjele, ništa se pozitivno neće desiti u BiH. Građani će nastaviti da žive u relativno siromašnoj zemlji, opterećeni problemima uzrokovanim nepostojanjem vladavine prava i rasprostranjenom korupcijom. Dok ostale zemlje Zapadnog Balkana idu naprijed, BiH će stagnirati. No, bez obzira na sve to, centrifugalne sile koje imaju vlastite planove za BiH neće prevagnuti. Granice BiH se neće mijenjati, tu je međunarodna zajednica jedinstvena.

Šta je tačno natjeralo ambasadora Rusije da se opet izuzme od Communiquea?

- To je pitanje za ruskog ambasadora. On je javno objasnio svoj stav i nema potrebe za dodatnim komentarima.

Vjerujete li da će Milorad Dodik i vlasti u RS-u prihvatiti ijedan od zaključaka PIC-a - od ukidanja Komisije za Srebrenicu do poštivanja prava Pravde za Davida da istrajava na rezultatima istrage o smrti Dragičevića?

- Konceptualno, Communique Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira je identificirao probleme i načine kako ići dalje kada se radi o nekim od ključnih pitanja u BiH. Communique pokazuje kako međunarodna zajednica vidi mnoge od postojećih problema.

Imajući na umu sastav Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, ja bih prihvatio dugogodišnju ponudu međunarodne zajednice da pomogne BiH u rješavanju problema.

Iskreno, vidim vrlo malo logike u onom što neki političari u BiH rade. Oni prvo stvore problem, a onda se žale ukoliko međunarodna zajednica identificira taj problem. Ponekad čak kreiraju problem, a onda zbog tog problema kritikuju međunarodnu zajednicu, pa onda od međunarodne zajednice traže da taj problem riješi.

Ovo je pitanje političke zrelosti, ali i činjenice da neki političari jednostavno ne žele napredak jer imaju više koristi od stagnacije.

 

Ne znam kako Vama zvuči zabrinutost međunarodne zajednice pa i PIC-a o događajima unutar VSTV-a, ali u javnosti to već odavno izazova podsmijeh. PIC je pozvao na hitne reforme koje će omogućiti da svi članovi VSTV-a budu profesionalni i odgovorni. Ako umijem čitati, to znači da je i PIC-u jasno da je VSTV tražio izliku da predsjednik disciplinski ne odgovara za aferu Potkivanje, no kako s takvim rukovodstvom vratiti povjerenje u pravosuđe na čemu PIC insistira i krenuti u borbu protiv korupcije?

 

- Već je izvjesno vrijeme jasno da je u pravosuđu BiH potrebno provesti ozbiljne reforme. Najnovija dešavanja u VSTV-u su samo još jedan dokaz u prilog ovoj tvrdnji. Mišljenje EU je o ovom pitanju vrlo jasno. Očekujemo od nadležnih organa vlasti da ove preporuke shvate vrlo ozbiljno.

Mnoge od nas iz međunarodne zajednice zabrinjava situacija s VSTV-om, tijelom koje je trebalo biti pokretač reforme pravosuđa. Odluke disciplinskih komisija su de facto osigurale nekažnjivost pojedinih članova VSTV-a. Štaviše, eventualno nepropisno ponašanje predsjednika VSTV-a nije ni ispitano.

Kad će protesti

Umjesto toga, disciplinske komisije su samo rekle da se zakon ne može primijeniti. S obzirom na to da se radi o tijelu koje je zaduženo za imenovanje i discipliniranje pravosudnih zvaničnika, za očekivati je da VSTV slijedi više standarde. U ovom kontekstu, donesene odluke ne doprinose izgradnji povjerenja u pravosuđe.

 

Šta se zapravo treba još dogoditi u ovoj zemlji da PIC s riječi pređe na djela?

- Više me zanima šta se još treba desiti u ovoj zemlji da građani nešto poduzmu. Nedavno su u Pragu održani masovni protesti. Prema nekim izvještajima, protestovalo je više od 100.000 ljudi nakon optužbi da je jedan političar navodno pronevjerio sredstva iz EU fondova. To je bio jedan od najvećih protesta u toj zemlji od pada komunističkog režima 1989. godine.

Građani moraju početi pozivati političare na odgovornost. Bez toga neće biti ni promjena koje građani BiH žele, u smislu boljeg životnog standarda i kvaliteta života.