Vandalizirani domovi čelnika oba doma američkog Kongresa

kongres
Vandalizirani su domovi šefa republikanske većine u Senatu Mitcha McConnella i demokratske predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi, izvijestili su američki mediji.


Svinjska glava i lažna krv pronađeni su ispred kuće Nancy Pelosi u San Franciscu 2. siječnja, pisali su u subotu lokalni mediji.

Prekriženi natpis “$2K” (2000 dolara) ispisan je na vratima njezine garaže kao i rečenice “Otkažite najam” i “Želimo sve”.

Istragu vodi odjel za specijalne istrage lokalne policije, navodi NBC News.

Natpisi “Gdje je moj novac” i “Mitch ubija siromašne” ispisani su na ulaznim vratima i jednom prozoru kuće Mitcha McConnella u Louisvilleu, u Kentuckyju, prema američkim medijima.

Policija drži da je incident počinjen oko 5 ujutro, prenosi lokalni informativni kanal WAS 11.

Mitch McConnell je te grafite nazvao “radikalnim izljevom bijesa. U našem društvu nema mjesta vandalizmu ni politici zastrašivanja”, dodao je.

Ti vandalizmi su uslijedili nakon intenzivne rasprave o američkom planu obnove od oko 900 milijarda dolara za obuzdavanje pandemije covida-19, koji su usvojili parlamentarci i zatim ratificirao predsjednik Donald Trump krajem prosinca nakon nekoliko dana oklijevanja.

Republikanci u Kongresu su blokirali prijedlog demokrata koji su htjeli više nego ustrostručiti iznos za najpotrebitije Amerikance u sklopu tog novog paketa poticaja, na 2000 dolara po odrasloj osobi umjesto 600.

Takvo povećanje zagovarao je i predsjednik Donald Trump.

“Senat se neće dati zaplašiti i hrliti da izdvoji više novca koji će završiti u rukama bogatih prijatelja demokrata kojima nije potreban”, rekao je u srijedu Mitch McConnell novinarima.

Ocijenio je da je riječ o “socijalizmu za bogate” jer će novac ići i “kućanstvima u kojima nije bilo gubitka radnih mjesta ni prihoda”.

Izvor: