Vanredna situacija u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici

Vanredna situacija proglašena je u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici, gdje je vodostaj Une dostigao 450 centimetara, javili su večeras hrvatski mediji.

Na području Karlovačke županije za saobraćaj je zbog poplava zatvorena 21 saobraćajnica, dok je na području Duge Rese rijeka Mrežnica poplavila dvadesetak kuća.

Nakon popodnevne sjednice zajedničkog štaba Civilne zaštite Karlovačke županije i grada Karlovca, župan Damir Jelić je rekao da je nivo Korane na slunjskom području rekordan, kao i Mrežnice u Mrzlom polju.

Ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić rekao je da se očekuje da će se stanje u naredna 24 sata stabilizovati i dodao da je na terenu oko Karlovca oko 100 pripadnika "Hrvatskih voda" i oko 100 vatrogasaca, a u rezervi je i jedna jedinica Hrvatske vojske.

On je naveo da su "boks-barijere", koje su postavljene u prethodom periodu, spasile stotine kuća od poplave prošle i ove godine, te da je taj model prenesen i na područje Hrvatske Kostajnice.

Generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković rekao je da je trenutno stanje pod kontrolom s obzirom na ekstremne hidrološke uslove i na to da je u 24 časa palo više od stotinu litara kiše po metru kvadratnom.

"Sada su `Hrvatske vode` usmjerene prema Kostajnici, koja je prošle godine imala velikih problema", rekao je Đuroković, dodajući da će zahvaljujući sistemu "boks-barijera" Hrvatska Kostajnica prvi put biti odbranjena od rijeke Une, iako vodostaj raste.

On je zamolio da još 48 sati svi budu izrazito oprezni i u Karlovcu i u Hrvatskoj Kostajnici, čak i ako vodostaj padne koji centimetar jer je tako velika količina vode i dalje veliki pritisak na uspostavljeni sistem odbrane od poplava.

Hrvatski mediji prenose da su u Hrvatskoj Kostajnici sve službe na terenu i očekuju da će taj grad biti odbranjen od poplave.

Nabujala rijeka Korana odsjekla je istoimeno selo u opštini Rakovica na karlovačkom području, a vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmoro turista, među kojima i dvoje djece.

Vanredne mjere odbrane od poplava proglašene su i u Lici, u Brinju gdje je poplavljena jedna kuća i više privrednih objekata.