Vanredna sjednica OV: Usvojen Budžet, ukinut bijeli kruh, usvojen Zaključak o uspostavi izolatorija u Dvorani

OV Kladusa
Vanredna sjednica Općinskog vijeća općine Velika Kladuša koju je zakazao Kolegij Vijeća, a na kojoj su vijećnici između ostalog raspravljali o aktuelnoj situaciji nastaloj zbog koronavirusa održana je u utorak, 31. marta. Usvojeno je više zaključaka, među kojima su da se obavezuje Štab civilne zaštite Općine Velika Kladuša da hitno krene sa aktivnostima na uspostavljanju izolatorija u Gradskoj sportskoj dvorani, te da određeni dio sredstava za posebne namjene izdvoji za finansiranje proljetne sjetve onim građanima koji iskažu interes.

 Isto tako usvojen je Zaključak o uspostavi izolatorija za one osobe koje krše izrečene mjere samoizolacije, te Zaključak o proširenju sastava Štaba sa predstavnicima Doma zdravlja, Općinskog vijeća, Medžlisa Islamske zajednice i osnovnog i srednjeg obrazovanja. U svojim raspravama vijećnici su kazali da trenutna situacija zahtjeva hitnu reakciju, naročito jer, kako su istakli općina Velika Kladuša kasni sa preduzimanjem konkretnih mjera u borbi protiv koronavirusa. Nužno je ubrzati konkretne aktivnosti i mjere i obavezno treba uključiti struku, te sve raspoložive resurse staviti u funkciju borbe protiv koronavirusa, istaknuli su.

Velikokladuški vijećnici su na vanrednoj sjednici usvojili Odluku o budžetu Općine za ovu godinu u iznosu od 17.038.323 KM. S obzirom da danas (31. mart) ističe Odluka o privremenom finansiranju, odnosno ističe rok za  donošenje i usvajanje Budžeta, a da do danas ovlašteni predlagač, Općinski načelnik nije Vijeću dostavio Prijedlog Budžeta, Prijedlog Budžeta koji je usvojen sa 16 glasova ZA dao je Klub vijećnika SDA. Prema riječima Ejuba Keserovića, predsjednika Kluba vijećnika SDA radi se o Prijedlogu koji je vijećnicima u mjesecu decembru prošle godine ponudio Općinski načelnik. Na ovaj Prijedlog kao i na Odluku o izvršenju Budžeta bilo je uloženo više amandmana i svi su prihvaćeni od strane predlagača.

Na vanrednoj sjednici usvojena su i Rješenja o imenovanju privremenih Skupština JKUP “Komunalije”, JKP “Vodoovod i kanalizacija”, JP Radio Velika Kladuša i JP “Veterinarska stanica”, te Rješenje o imenovanju privremenog Upravnog odbora JZU Gradska apoteka. Isti tako, vijećnici su usvojili Zaključak o podizanju krivičnih prijava protiv određenih državnih službenika, a zbog opstrukcija rada Vijeća, kao i Zaključak o ukidanju naknade, odnosno „bijelog kruha“ općinskim izabranim zvaničnicima i namještenicima nakon isteka mandata. Usvojene su i Odluka o izboru Komisije za izbor i imenovanja Općinskog vijeća, Odluke o razrješenju članova Općinske izborne komisije Jasmina Hušića i Hilmije Smlatića, te Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje pet članova Općinske izborne komisije i o imenovanju Komisije za provođenje postupka po ovom javnom oglasu. Sjednici je prisustvovalo 18 vijećnika, odnosno nije joj prisustvovalo 10 vijećnika Laburističke stranke BiH, kao ni sekretar ni zapisničar Vijeća.