Vasković objavio uznemirujuće fotografije tijela ubijenog Davida Dragičevića

Upozoravam da se u tekstovima koji slijede nalazi niz fotografija Vrlo Uznemirujućeg Sadržaja, napisao je Vasković

Budući da su policajci mijenjali iskaze o tome, realno je zaključiti da su na to prisiljeni od dijela vrha MUP RS, kako bi se prikrilo šta je sve nezakonito činjeno tokom uviđaja, objavio je Slobodan Vasković na svom blogu.

U nastavku objavljujem ranije iznesene dokaze o svjesnom amaterskom ponašanju policije na Uviđaju, namjernim greškama i falsifikatima, koji svjedoče da je institucionalno zataškavanje Ubistva javno počelo već tog 24.03.2018., odmah po pronalasku tijela.

Važno je naglasiti da je tijelo donešeno i položeno na mjesto gdje je nađeno ili vrlo blizu njega, a da ga nije donijela kanalizacija Crkvena, kako se to tvrdi, jer je to naprosto nemoguće.

Upozoravam da se u tekstovima koji slijede nalazi niz fotografija Vrlo Uznemirujućeg Sadržaja.

Tijelo Davida Dragičevića u kanalizaciji Crkvena ugledala je prva Ljiljana Haznadar, koja je o tome obavijestila policiju, a oni vatrogasce.

Vatrogasci su na lice mjesta stigli oko 10 časova, vidjeli su, prema njihovim svjedočenjima, tijelo na suhoj pješanoj površini, adi stvorenoj u Crkvenoj zbog niskog vodostaja; oko tijela je bilo granje i smeće, ali je tijelo bilo na suhom, pješčanom tlu i nije bilo nijednim dijelom u vodi.

Image

Vatrogasci su tijelo zakačili užetom i izvukli na obalu. Nakon toga su otišli.

Kada su oni uradili taj posao, došao je mrtvozornik dr Saša Miljković, a potom su se pojavili i policajci Nebojša Topalović i Bošnjak Mile. Kasnije su na lice mjesta stigli inspektor Siniša Kojdić, Željko Karan i dežurni tužilac Biljana Janković.

Lice mjesta obezbjeđeno od strane policijskih službenika PS Lazarevo Bošnjak Mile i Topalović Nebojše”, navodi se u Kojdićevom izvještaju (strana 1).

To je neistina, svjesno navedena u Zapisniku, jer su ti policajci iz Policijske stanice u Centru.

Bitno je naglasiti navedeni policajci ljudi od povjerenja Darka Ćuluma, direktora Policije i da su namjenski dovedeni, kako bi učestvovali u prikrivanju tragova i ostalih nečasnih, kriminalnih radnji.

Image

Uviđaj je, prema dokumentima MUP RS, počeo u 13 časova i 30 minuta.

Bitno je primijetiti da se u fotodokumentaciji MUP RS nalaze slike urađene telefonom policajca Bošnjaka i one prikazuju tijelo u vodi. Zapanjuje da su fotografije sa njegovog telefona izuzete tek 07.05.2018.

Sama ta činjenica nije amaterizam, već svjedoči o nečem sasvim drugom: Kada su vatrogasci otišli, policajci su vratili tijelo u vodu, u neposrednoj blizini obale, kako bi ga slikali i na taj način pokušali izmanipulisati istragu, demantujući da je tijelo nađeno na sasvim drugom mjestu – adi, suhoj pješčanoj površini.

Zašto je to bilo bitno učiniti: Kako bi se prikrilo da tijelo ubijenog Davida nije donijela voda, već da je doveženo automobilom i položeno na adu.

Ta radnja obavljena je, izvjesno, prije dolaska mrtvozornika i tužioca.

Tokom prethodnih mjeseci bilo je mnogo polemike oko toga zbog čega tijelo jednostavno nije bačeno u rijeku Vrbas, pa bi onda bilo pitanje da li bi ikada bilo nađeno?

Zbog toga što bi takav postupak bio potpuno nelogičan, jer David, za života, nikako nije mogao dospjeti u Vrbas, budući da se stalno kretao u najužem centru Grada, te noći 18.03.

Image

Zato je bilo neophodno Ubicama i Naručiocima Ubistva da tijelo bude nađeno baš na ušću Crkvene u Vrbas, čime se, ujedno, kako su smatrali, opravdava i pljačka Kuće Rađenovih, koja je režirana kako bi se odvukla pažnja sa činjenice da je David Ubijen.

Drugi razlog zašto je tijelo položeno na adu opet je izrežirana, izmišljena pljačka i izmišljeno utapanje Davida Dragičevića u neposrednoj blizini kuće Rađenovih.

Inspektor Kojdić je vrlo bitan dio Ubilačkog Mehanizma, jer je on potpisao Zapisnik o uviđaju, kako je to pred Anketnim odborom izjavio Glavni okružni tužilac Želimir Lepir.

Zato inspektor Kojdić sigurno zna ko je vratio tijelo Davida Dragičevića ponovo u vodu, nakon što su ga vatrogasci izvukli i otišli, kao što inspektor Kojdić zna i ko je i zašto vršio intervencije na odjeći Ubijenog Davida Dragičevića, tako što je pritegao i zakopčao kaiš, koji je bio gotovo izvučen iz pantalona i raskopčan. Čak je i toka uglancana, što pokazuju fotografije MUP-a RS.

Image

Po svemu sudeći, upravo tada su podmetnute stvari iz kuće Rađenovih i džepove odjeće Ubijenog Davida kako bi ga se moglo lažno optužiti 26.03. na pres konferenciji MUP-a RS da je provalnik, a nakon toga iznijeti laži da je narkoman na osnovu nevalidnog Karanovog nalaza.

Karan, koji je prisustvovao uviđaju, morao je tražiti da se pregledaju džepovi, ali to nije učinio. Jasno je i zašto.

Uviđaj je vrlo svjesno i vrlo namjerno urađen po principu “što gore to bolje” i o tome svjedoči, osim navedenog, i podatak da na licu mjesta nisu pregledani džepovi na odjeći, niti izuzeti bilo kakvi drugi tragovi/dokazi po principu “ruka u džepu”.

Taj profesionalni pristup znači da svi prisutni stave ruke u džepove i prvo pažljivo posmatraju teren na kojem je nađen leš, a tek onda kreće se sa obilježavanjem i daljim postupcima predviđenim protokolom.

Image

Nakon svjesno katastrofalno loše urađenog uviđaja tijelo Ubijenog Davida odveženo je u mrtvačnicu na Gradskom groblju, gdje se nije nalazilo ni pod kakvim nadzorom, a moralo je, jer je mrtvozornik (doktor Miljković) iznio stav da je smrt nasilna!

Isto tako, mrtvozornik jeste pregledao džepove odjeće Ubijenog Davida i utvrdio da u njima nema ništa, pto je potvrdio i u dvije izjave date u Okružnom tužilaštvu.

Njegov Zapisnik sa lica mjesta je ukraden, pa je morao zbog toga pisati novi.

Ilić nekoliko puta razgovarao sa Karanom dok je vršen uviđaj na mjestu pronalaska tijela Davida Dragičevića.