Vatikan izrazio 'sram i žaljenje' zbog novog seksualnog skandala

Vatikan osjeća "sram i žaljenje" zbog nedavnog izvještaja velike porote u Pensilvaniji, u kome se imenuje 301 svećenik iz te savezne američke države kao provjereno dokazani seksualni zlostavljač djece.

- Zlostavljanja navedena u izvještaju su kriminalna i moralno neodgovorna. Žrtve bi trebale znati da je Papa na njihovoj strani - navodi u izjavi za javnost portparol Vatikana Greg Burke.

- Crkva je naučila teške lekcije iz svoje prošlosti i treba se ustanoviti odgovornost i za zlostavljače i za one koji su omogućili da se zlostavljanja dese - dodao je on.

To je prva zvanična reakcija Vatikana na izvještaj državnog tužioca Pensilvanije Džoša Šapira (Josh Shapiro), u kome je u utorak predstavio rezultate dvogodišnje istrage "sistematskih zataškavanja" navodnih seksualnih zlostavljanja od svećenika.

- Istraga je uglavnom zasnovana na tajnim arhivima američke katoličke crkve, koja je držala u tajnosti podatke o zlostavljanjima - saopćio je tužilac.

Šapiro je istaknuo da su čelnici Katoličke crkve pokazali "potpuni nemar" prema žrtvama, koristeći "eufemizme" kako bi opisali zlostavljanja.

- Nije bilo ništa od toga. To su bili slučajevi seksualnog zlostavljanja djece, uključujući i silovanja, koje su počinili odrasli ljudi nad djecom - kazao je Šapiro.