Vatra se približila Zadru, vozači kod Benkovca bježe u suprotnom smjeru po autocesti (FOTO)

Home

Vatra se približila Zadru, vozači kod Benkovca bježe u suprotnom smjeru po autocesti (FOTO)

Kako nam javlja čitatelj, stanje na autocesti A1 kod Benkovca je kaotično zbog požara koji je stigao do autoceste. Kako se vidi na priloženoj fotografiji, vozači koji su stajali u koloni su se okrenuli i voze u suprotnom smjeru kako bi se maknuli od nadolazeće vatre.

Zbog  požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između čvora Zadar II i Šibenik. Kolona na naplati Zadar II je oko 7,5 km, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) je oko 4 km, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 5 km, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko 2 km. Od 11:30 sati zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje, javljau iz HAK-a.

Aktivan je požar na lokaciji Turanj kod Sv. Filip i Jakov, za koji je dojava zaprimljena 20. kolovoza u 19:50 h. Na terenu su pripadnici JVP Zadar, DVD-a Sv. Filip i Jakov, Sukošan i Galovac te 3 Canadaira i 4 AirTtractor, javlja DUZS.

Aktivan je požar na Velebitu – predio Ćelavac, Modrići, Tulove grede, Sv. Rok za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Na požarištu su prisutna povremena izdimljavanja, ali je požar pod nadzorom gasitelja. Na terenu dežuraju pripadnici DVD-a Jasenice.

Kako javlja DUZS, na  širem benkovačkom području aktivno je više požara (na području Popovići, Brgud, Lisičići, Podgrađe, Kožlovac, Ceranje – Vrana), koji su dojavljeni sinoć oko 20:00 sati. Na terenu su sve snage s područja Benkovca, Biograda, DIP Split, DIP Zadar, 72 vojnika NOS-a HKoV-a te izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske županije 6/2, Karlovačke županije 2/1, Zagrebačke županije (s požara Promina preusmjereni na ovaj požar) 14/5.

Na putu iz Krapinsko-zagorske županije je 18 vatrogasaca s 4 vozila, Primorsko-goranske županija 17 vatrogasaca s 5 vozila te iz  Sisačko-moslavačke županije 24 vatrogasca s 5 vatrogasnih vozila. Iz zraka požare gase 4 Canadaira i 2 AirTractora. Prema informacijama iz OKC MUP-a i ŽC 112 Zadar evakuirane su 3 osobe iz 2 kuće s Kožlovca i 5 osoba iz naselja Kolarina.

Požar Velebit:

Požar se opasno približio Zadru

Kako javlja Antena Zadar, u JVP Zadar su im potvrdili kako su se požari  opasno približili Zadru. Neutvrđen broj kanadera i Airtractora trenutno vodu za gašenje uzima kod luke Gaženica.

"Izbilo je puno više požara. Da, blizu Zadra su", rekli su im u JVP Zadar. 

Vatrogasni zapovjednik Šoša im je rekao kako su vatrogasci umorni te kako bura otežava gašenje.

"Gori oko Benkovca i kod Vrane u miniranom području. To su najkritičnije točke. Imamo problem da je dio zračnih snaga prebačen na splitsko područje gdje gori blizu kuća. Kod samog Zadra smo u visokom stanju pripravnosti, držimo tamo dio snaga. Jako smo razvučeni po požarištima, gasimo od sinoć, vatrogasci su umorni, orkanska bura otežava gašenje", poručio je.

JVP Zadar s najnovijim informacijama donosi užasavajuće vijesti – samo Vir ne gori! U plamenu su Slivnica Donja i Gornja, Smilčić-Kašić, Vrana, Benkovac i Turanj, javlja Antena Zadar.

 

Požarište dugo nekoliko kilometara

Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta, rekao je Hini Šoša.

Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: "Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima".

 

PU zadarska nema sanznanja o ampulama

Sličan odgovor dobiven je i u Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je zamjenica glasnogovornika Nikolina Bačić kazala kako policija ne može potvrditi postojanje i pronalazak ampula. 

"Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nam se još od vatrogasaca nije obratio", dodala je.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica auto-ceste A1 između čvorova Zadar 2 i Šibenik, kolona na naplatnim kućicama u Benkovcu je oko osam kilometara, a kod Pirovca u smjeru Zagreba devet kilometara. Od 11,30 sati zatvorene su državna cesta DC 27 Benkovac – Pristeg, te nekoliko lokalnih i županijskih prometnica na širem benkovačkom području.

 

Protupožarni avioni na najugroženijim područjima

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika u ponedjeljak su nastavile gasiti požare u najugroženijim područjima kod Turnja i Benkovca u Zadarskoj županiji, priopćio je MORH.

Trenutno se na tim požarištima nalazi šest protupožarnih aviona koji se stalno preraspoređuju u djelovanjima na najugroženijim područjima. Na području Benkovca, uz zračne snage, na gašenju požara angažirano je i 72 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

 

(Izvor: Index)

Tagovi
Objavito: Pon, 08/21/2017 - 15:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top